Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

U Županji otvorena „Šokačka lady“

  • 23. svibnja 2022.
  • Ostalo
fullscreen U Županji otvorena „Šokačka lady“ (1).jpg U Županji otvorena „Šokačka lady“ (1).jpg
U Županji otvorena „Šokačka lady“ (1).jpg
www.zupanjac.net
fullscreen U Županji otvorena „Šokačka lady“ (2).jpg U Županji otvorena „Šokačka lady“ (2).jpg
U Županji otvorena „Šokačka lady“ (2).jpg
www.zupanjac.net
fullscreen U Županji otvorena „Šokačka lady“ (3).jpg U Županji otvorena „Šokačka lady“ (3).jpg
U Županji otvorena „Šokačka lady“ (3).jpg
www.zupanjac.net
fullscreen U Županji otvorena „Šokačka lady“ (4).jpg U Županji otvorena „Šokačka lady“ (4).jpg
U Županji otvorena „Šokačka lady“ (4).jpg
www.zupanjac.net
fullscreen U Županji otvorena „Šokačka lady“ (5).jpg U Županji otvorena „Šokačka lady“ (5).jpg
U Županji otvorena „Šokačka lady“ (5).jpg
www.zupanjac.net
fullscreen U Županji otvorena „Šokačka lady“ (6).jpg U Županji otvorena „Šokačka lady“ (6).jpg
U Županji otvorena „Šokačka lady“ (6).jpg
www.zupanjac.net
fullscreen U Županji otvorena „Šokačka lady“ (7).jpg U Županji otvorena „Šokačka lady“ (7).jpg
U Županji otvorena „Šokačka lady“ (7).jpg
www.zupanjac.net

Danas je u Županji pročelnica Upravnog odjela za turizam i kulturu Vukovarsko-srijemske županije Tamara Kalistović svečano otvorila „Šokačku lady“, kuću za odmor u vlasništvu obitelji Maroševac. Domaćin Marko Maroševac pozdravio je nazočne i priznao kako ideja o uređenju kuće za odmor postoji već 20-ak godina, a sada je konačno i ostvarena.

Supružnici Kata i Marko odlučili su u šokačkoj kući, staroj više od stotinu godina, u Ulici Vladimira Nazora, sačuvati i ponuditi autentičan doživljaj nekadašnje Šokadije s naglaskom na domaću tradicijsku kuhinju koju gosti i ljubitelji ruralnog turizma očekuju. Imanje se prostire na više od 2000 kvadrata, a sama kuća ima tri sobe, kuhinju, blagovaonicu i kupaonicu. Kuća je opremljena vrlo vrijednim namještajem starim više od stotinu godina. Pojedini komadi nasljeđe su obitelji Maroševac, dok su ostali dokupljeni. Stari namještaj od punog drva, nadahnut staronjemačkom renesansom, nosi oznake stila nazvanog Alt Deutsch, vrlo popularnog u drugoj polovini 19. stoljeća.

Pojedini komadi namještaja potječu upravo od “Šokačke lady”, Katarine Hepburn, o kojoj je na otvorenju govorila kustosica u Zavičajnom muzeju Stjepana Grubera Marta Huber.

Fredy Hepburn, jedan od devet engleskih industrijalaca koji su 1880. stigli u Županju, zaljubio se u Katarinu, kći seoskog majstora te njihovim vjenčanjem ona postaje prva “šokačka lady”. Nakon smrti supruga, prije odlaska u Englesku 1947., darovala je Županji zemljište i zgrade nekadašnje tvornice tanina za uređenje nogometnog igrališta. Ondje je sagrađen Spomen-stadion prve nogometne lopte u Hrvatskoj, igralište NK-a Graničar te tereni Tenis kluba Županja 1881.

U prigodnom programu tijekom svečanosti otvorenja nastupili su kulturno-umjetničko društvo „Tomislav“ odlična ženska pjevačka skupina “Mustre”, a kuću je blagoslovio vlč. Matija Aušić. Posjetitelji su uživali u druženju uz tamburaše, pjesmu i slavonske delicije.

Ispis
Vrh