Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

U Vukovarsko-srijemsku županiju stigle prve izbjeglice iz Ukrajine

  • 26. veljače 2022.
  • Ostalo
fullscreen U Vukovarsko-srijemsku županiju stigle prve izbjeglice iz Ukrajine.jpg U Vukovarsko-srijemsku županiju stigle prve izbjeglice iz Ukrajine.jpg
U Vukovarsko-srijemsku županiju stigle prve izbjeglice iz Ukrajine.jpg

Danas su u Vukovarsko-srijemsku županiju stigle prve izbjeglice iz Ukrajine. Mladu obitelj sa desetogodišnjim djetetom, koja je nakon pet dana putovanja stigla iz Odese, posjetio je župan i predsjednik Stožera civilne zaštite Vukovarsko -srijemske županije Damir Dekanić, načelnik Stožera civilne zaštite Vukovarsko-srijemske županije Matu Matića i voditelj Službe civilne zaštite Vukovar Stjepan Draganić.

„Upoznali smo ih sa svim pravima koja ostvaruju te im ponudili svu pomoć te im, koliko je u ovome trenutku to moguće, pružili utjehu i moralnu potporu „  rekao je nakon posjeta Dekanić.

Neposredno prije posjete obitelji župan Dekanić je s načelnikom Stožera i voditeljem Službe civilne zaštite održao radni sastanak  na temu krize u Ukrajini, a na kojemu su se razmatrale mogućnosti i potrebe za smještajnim kapacitetima za  smještaj izbjeglica iz Ukrajine.

„Za sada su evidentirani kapaciteti u vlasništvu države, državnih poduzeća, učenički i studentski domovi kao i hotelski smještaji“ poručio je župan.

 Dodao je kako se i dalje se iskreno nada kako ova kriza neće dugo potrajati te kako neće dostići velike razmjere, pa se nada da neće biti potrebe za dodatnim objektima - no Vukovarsko -srijemska županija spremna je za sve opcije.

„ Sukladno tome sve vas pozivamo da se uključite i da zajednički pokažemo humanost na način da prijavite potencijalne smještajne kapacitete u svome vlasništvu, koji osiguravaju primjerene uvjete života, a  voljni ste ih staviti na raspolaganje „ pozvao je Dekanić sve stanovnike Vukovarsko -srijemske županije.

U tijeku je, istakao je,  organizacija i priprema plana za Vukovarsko-srijemsku županiju, a o detaljima gdje će i kako biti moguće prijaviti potencijalni smještaj Županija će javnost izvijestiti pravovremeno.

Inače,  od večeras je za područje istočne Hrvatske (županije Osječko-baranjska, Virovitičko-podravska, Vukovarsko-srijemska, Brodsko-posavska i Požeško-slavonska) uspostavljen i Prihvatni centar za izbjeglice iz Ukrajine u športskoj dvorani Jug 2, Osijek, ulica kralja Petra Svačića 67. Sve osobe koje dolaze kao izbjeglice iz Ukrajine trebaju se uputiti na registraciju i prihvat u navedeni centar.

Ispis
Vrh