Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

U Vinkovcima otkriven spomenik hrvatskim braniteljima

  • 28. svibnja 2021.
  • Hrvatski branitelji
fullscreen U Vinkovcima otkriven spomenik hrvatskim braniteljima (1).jpg U Vinkovcima otkriven spomenik hrvatskim braniteljima (1).jpg
U Vinkovcima otkriven spomenik hrvatskim braniteljima (1).jpg
fullscreen U Vinkovcima otkriven spomenik hrvatskim braniteljima (2).jpg U Vinkovcima otkriven spomenik hrvatskim braniteljima (2).jpg
U Vinkovcima otkriven spomenik hrvatskim braniteljima (2).jpg
fullscreen U Vinkovcima otkriven spomenik hrvatskim braniteljima (3).jpg U Vinkovcima otkriven spomenik hrvatskim braniteljima (3).jpg
U Vinkovcima otkriven spomenik hrvatskim braniteljima (3).jpg
fullscreen U Vinkovcima otkriven spomenik hrvatskim braniteljima (4).jpg U Vinkovcima otkriven spomenik hrvatskim braniteljima (4).jpg
U Vinkovcima otkriven spomenik hrvatskim braniteljima (4).jpg

U Vinkovcima, nedaleko od mosta u središtu grada, u Lovretićevoj ulici, danas je svečano otkriven spomenik hrvatskim braniteljima, kojemu su nazočili preživjeli hrvatski branitelji i brojni uzvanici.

Od početka Domovinskog rata branitelji su konačno dobili spomenik u Vinkovcima, kao zahvalu za sve što su učinili za slobodu Hrvatske.

Spomenik je okružen novim pješačkim stazama i zelenilom malog parka na obali Bosuta, a simbolizira “vrata Hrvatske” – epitet koji su Vinkovci nosili u Domovinskom ratu.

Glavnu idejnu ulogu imao je akademski kipar Dejan Duraković koji je pojasnio kako je osnova spomenika simbolički prikaz ranjene Hrvatske, koja se očituje prikazom državnog grba, rupama od artiljerijskih ili puščanih zrna na frontalnom dijelu spomenika i vojnom kacigom kao spomenom na poginule branitelje. Spomenik je 230 cm visok i 120 cm širok te debljine 30 cm, a na postolju je u obliku ulaznih vrata i visine je 90 cm, što ukupno čini visinu od 320 cm.

Održan je svečani program kojega su upotpunile i počasna garda Povijesnog i športskog društva “Hrvatski sokol” Vinkovci, članovi Vinkovačkih šokačkih rodova te glazbenici koji su izveli prigodne pjesme.

Otkrivanju spomenika nazočili su i župan Božo Galić te predsjednik Županijske skupštine u proteklom mandatu Dražen Milinković, a spomenik je otkrio gradonačelnik Ivan Bosančić zajedno s hrvatskim braniteljima, koji nisu krili svoje emocije što je nakon 30 godina grad konačno dobio ovako jedno važno spomen obilježje.

Grad Vinkovci, zajedno s udrugama branitelja s područja grada, bio je inicijator postavljanja spomenika, kojega je Grad financirao u vrijednosti oko 390 tisuća kuna.

Inicijativi su se pridružili i lokalni poduzetnici te uspješne vinkovačke tvrtke koje su pomogle u građevinskim radovima. Također, novi izgled dobio je i sam okolni park koji je ovom prilikom obnovljen nakon dužeg niza godina, a za uređenje staza i okoliša, novu opremu i rasvjetu iz gradskog proračuna je izdvojeno oko 150 tisuća kuna.

Ispis
Vrh