Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

U Tovarniku održan Festival voćnih rakija i likera

  • 30. kolovoza 2009.
  • Poljoprivreda, šumarstvo i ruralni razvoj, Turizam i kultura

Festival voćnih rakija i likera, koji iz godine u godinu okuplja sve veći broj sudionika, održan je po četvrti put zaredom u Tovarniku, u organizaciji tovarničke Udruge voćara „Rujan“.

Prema riječima predsjednika organizacijskog odbora Festivala Marinka Belje, manifestacija promiče razvoj ruralnog turizma, voćarstva i povrtlarstva na području općine Tovarnik i cjelokupne vukovarsko-srijemske županije, ističući da se ove godine prijavilo 30 izlagača, najviše do sada, te se nada da će taj broj biti još veći, budući će se nagodinu Festival proširiti na tri dana.

Osim izlagača iz Tovarnika, svoje likere i rakije predstavili su i proizvođači iz Iloka, Osijeka, Šiškovaca, Lovasa, među kojima je bilo porodično proizvodno domaćinstvo „Barbarić“ iz Iloka, čija je viljamovka nagrađena zlatnom medaljom na ovogodišnjem Međunarodnom sajmu u Novom Sadu.

Posjetitelji su mogli pogledati pečenje rakije u kazanima, pečenje lepinjica te kuhanje pekmeza od jagode, šljiva i kupina koji su mogli i kušati.

Osim rakije, likera, vina, pekmeza, džema i meda koji su bili izloženi na štandovima, posjetitelji su mogli vidjeti zlatoveze,  obojane boce, ukrasne bundeve, heklane stolnjake, šlingane čipke koje su izradile članice Udruge žena Tovarnik.

Uz nastup kulturno-umjetničkog društva A. G. Matoš Tovarnik, nazočne su zabavljali tamburaški sastav „Slavonija bend“ iz Vinkovaca, grupa „Kodeks“ iz Jarmine, te Did Tunja i Bać Josa.

Otvarajući festival, Ministar poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Petar Čobanković je pohvalio dosad viđeno i naglasio kako je ovo iznimno dobar primjer brzog razvoja obiteljskih gospodarstva, te očekuje da će ovo biti preduvjet nastanka jedne kontinentalno turističke destinacije. 

Nazočnima se također obratio i vukovarsko-srijemski župan Božo Galić, izrazivši svoje veliko zadovoljstvo ovom manifestacije koja je bitna za očuvanje tradicijske kulture.

Župan Božo Galić je pohvalio sve organizatore i izlagače, te poznavajući ove vrijedne ljude  uvjeren  je da će ponuda izlagača i ponuđača biti znatno veće u narednoj godini.

Ispis
Vrh