Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

U Novoj Gradiški održana 8. sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem

  • 16. travnja 2019.
  • Gospodarstvo
fullscreen U Novoj Gradiški održana 8. sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem (1).jpg U Novoj Gradiški održana 8. sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem (1).jpg
U Novoj Gradiški održana 8. sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem (1).jpg
fullscreen U Novoj Gradiški održana 8. sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem (2).jpg U Novoj Gradiški održana 8. sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem (2).jpg
U Novoj Gradiški održana 8. sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem (2).jpg

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković sazvao je 8. Sjednicu Savjeta u Novoj Gradišci, kojoj je nazočio župan Božo Galić.

Na početku sjednice Savjeta rekao je kako je osmi savjet prigoda da se napravi rezime od prethodne sjednice koja je bila prije nekoliko mjeseci Pakracu. 

- „Ostvarili smo velike pomake, vidjet ćete to u prezentaciji. Bitno je da smo od svih ugovora koje smo do sada potpisali ostvarili napredak, ukupno smo na 9,7 milijardi kuna ugovorenih sredstava kada je riječ o omotnici za Slavoniju, Baranju i Srijem koju smo formirali na 18,5 milijardi kuna. Imamo još nešto manje od 9 milijardi kuna za ugovoriti i mislim da tempo ide jako dobro. Visoki angažman koji svi pokazujete je jako dobar.“ - pohvalio je premijer Plenković.

- Za ukupnu sliku i razumijevanje onoga što radimo važno je spomenuti da smo u 2,5 godine mandata oformili okvir za prioritetnu politiku prema Slavoniji koji daje rezultate. Sada su drugačije okolnosti u usporedbi s vremenom prije toga, brojni projekti koji dolaze odozdo prema gore dobivaju potporu na razini nacionalnih omotnica i europskih sredstava i tako će biti u budućnosti, najavio je Plenković.

Na sjednici Savjeta rekao kako je Projekt Slavonija bio krajnje potreban za razvoj Slavonije, što, po njemu, najbolje pokazuje visoki postotak ugovorenosti i isplaćenih financijskih sredstava u sklopu tog projekta, te je izjavio: - „Danas smo došli na čak 52% ugovorenoga i 18,7% isplaćenoga, što je više od 3,5 milijardi kuna za projekte u Slavoniji.“

- „U Projekt Slavonija, Baranja i Srijem  su s nama cijelo vrijeme uključeni i svi slavonski župani, saborski zastupnici iz IV. i V. izborne jedinice, čelnici razvojnih jedinica, predstavnici sveučilišta kao i svi ministri čiji su projekti ovdje u provedbi i na taj način osiguravamo i vidljivost i kontinuitet i fokus. To je ono što smo obećali prije dvije godine što je Slavoniji nužno i potrebno.“- ocijenio je Plenković.

Glavna koordinatorica Savjeta, ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU-a Gabrijela Žalac, ustvrdila je kako je Hrvatska po povlačenju novca iz EU fondova sada negdje u sredini među zemljama članicama Unije te je rekla: - „Iznimno sam zadovoljna rezultatima, posebice kako je, osim europskih sredstava, 1,8 milijardi kuna uloženo kroz državni proračun za dvije godine trajanja Savjeta, i to su jako dobro rezultati. Kako je rekla, i Europska komisija je prepoznala nastojanja Vlade u povlačenju novca iz EU.“

Po završetku sjednice Savjeta, održano je svečano potpisivanje ugovora za 18 projekata vrijednih 422,7 milijuna kuna, a usmjereni su na razvoj turizma i gospodarstva za područje Slavonije, Baranje i Srijema. Od ukupnog iznosa čak 96,2 milijuna kuna se odnosi na bespovratna sredstva Europske unije.

Među potpisanim ugovorima najvrjedniji je onaj koji se odnosi na projekt stipendiranja studenata poljoprivrednog usmjerenja, s iznosom od 275,6 milijuna kuna. Potpisali su ga župani pet slavonskih županija, ministrica Žalac i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

U ime Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU, ministrica Žalac je potpisala ukupno sedam ugovora, od kojih je najvrjedniji onaj koji se odnosi na pripremu strateškog projekta izgradnje novog KBC-a Osijek. Taj je ugovor vrijedan 35,3 milijuna kuna, pri čemu 30 milijuna kuna otpada na bespovratna europska sredstva.

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić potpisao je tri ugovora vrijedna gotovo devet milijuna kuna, a odnose se na izgradnju i opremanje reciklažnog dvorišta na području općine Rešetari, zatim općine Marijanci te izgradnju reciklažnog dvorišta u Slavonskom Brodu.

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat je potpisao ugovor za projekt jačanja društva Đuro Đaković Montaža Izolak (ĐĐMI), vrijedan 6,3 milijuna kuna, a odnosi se na proširenje i obnovu proizvodnih kapaciteta i edukaciju djelatnika.

Ministar turizma Gari Cappelli je s pet župana potpisao pet ugovora u sklopu programa razvoja cikloturizma na kontinentu u ovoj godini, a ukupna im vrijednost premašuje 2,5 milijuna kuna. Ugovor je s ministrom Cappellijem potpisao i župan Galić, za razvoj cikloturizma u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Naposljetku, ministar državne imovine Goran Marić je s gradom Novom Gradiškom potpisao dva ugovora ukupne vrijednosti 12 milijuna kuna. Od toga 11,1 milijun kuna otpada na realizaciju druge faze izgradnje poduzetničke zone "Industrijski park Nova Gradiška", a 857.000 kuna na projekt otvaranja muzeja.

Plenković je rekao i kako je Hrvatska u dosadašnjem članstvu u Europskoj uniji iz EU proračuna povukla 34,1 milijardi kuna, a u EU proračun uplatila 19,7 milijardi kuna stvorivši ukupan pozitivni višak od 14,4 milijardi kuna. 

Tih 14,4 milijarde kuna je još jedan dokaz kako pozitivna strana ulaska Hrvatske u članstvo EU-a, poručio je premijer zahvalivši posebno Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU na suradnji sa Svjetskom bankom.

Ispis
Vrh