Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

U Nemetinu i Vukovaru obilježena posljednja razmjena logoraša

  • 14. kolovoza 2019.
  • Hrvatski branitelji
fullscreen U Nemetinu i Vukovaru obilježena posljednja razmjena logoraša (1).jpg U Nemetinu i Vukovaru obilježena posljednja razmjena logoraša (1).jpg
U Nemetinu i Vukovaru obilježena posljednja razmjena logoraša (1).jpg
fullscreen U Nemetinu i Vukovaru obilježena posljednja razmjena logoraša (2).jpg U Nemetinu i Vukovaru obilježena posljednja razmjena logoraša (2).jpg
U Nemetinu i Vukovaru obilježena posljednja razmjena logoraša (2).jpg
fullscreen U Nemetinu i Vukovaru obilježena posljednja razmjena logoraša (3).jpg U Nemetinu i Vukovaru obilježena posljednja razmjena logoraša (3).jpg
U Nemetinu i Vukovaru obilježena posljednja razmjena logoraša (3).jpg
fullscreen U Nemetinu i Vukovaru obilježena posljednja razmjena logoraša (4).jpg U Nemetinu i Vukovaru obilježena posljednja razmjena logoraša (4).jpg
U Nemetinu i Vukovaru obilježena posljednja razmjena logoraša (4).jpg

U Nemetinu i Vukovaru održano je obilježavanje Dana logoraša u spomen na 14. kolovoza 1992. godine kada je u tom mjestu na nekadašnjoj crti razgraničenja između Hrvatske vojske i srpskih paravojnih postrojba obavljena najveća razmjena ratnih zarobljenika.

Tada je iz srpskih koncentracijskih logora stiglo 714 hrvatskih branitelja, žena i civila koji su razmijenjeni za zarobljene srpske vojnike po načelu „svi za sve“.

Prisjećajući se toga dana, preživjeli logoraši u molitvi za sve poginule i umrle hrvatske branitelje, mole za sve one koji nažalost nisu bili te sreće, mnogi su u logorima ostali još dugo, a mnogi se nikada nisu niti vratili, dok su oslobođeni imali tu sreću biti razmijenjeni i vratili se u slobodnu i nezavisnu Hrvatsku.

Program je započeo intoniranjem hrvatske himne, podizanjem zastave, prigodnim govorima i molitvom za sve poginule, mučki ubijene i preminule logoraše u Nemetinu a nastavio svečanom akademijom u Hrvatskom domu u Vukovaru.

Navedenom obilježavanja nazočio je zamjenik vukovarsko-srijemskoga župana Damir Barna koji se obratio svima nazočnima, kao i zamjenica gradonačelnika Vukovara Ivana Mujkić kao izaslanica predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, tajnik Ministarstva branitelja Ivan Vukić,  kao izaslanik Hrvatskoga sabora i Vlade, zatim zamjenik vukovarskoga gradonačelnika Marijan Pavliček i izaslanica zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića Marija Medved.

U svojem obraćanju predsjednik HDLSKL Danijel Rehak naveo je kako je kroz srpske logore prošlo više od 30.000 osoba, no u Hrvatskoj status logoraša ima tek nešto više od 7.000 logoraša jer Hrvatska priznaje status logorašima samo onima koje je popisao Crveni križ i koji su u logorima bili dulje od 72 sata. Kako je istaknuo, status logoraša nemaju ni zatočenici na Ovčari što je apsurd.

Naveo je kako još nitko unatoč kaznenim prijavama nije procesuiran za ratne zločine u srpskim logorima.

Ispis
Vrh