Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

U čast poginulim pripadnicima 3. GBR KUNE položeni vijenci u Vinkovcima

  • 29. travnja 2016.
  • Hrvatski branitelji
fullscreen U čast poginulim pripadnicima 3. GBR KUNE položeni vijenci u Vinkovcima U čast poginulim pripadnicima 3. GBR KUNE položeni vijenci u Vinkovcima
U čast poginulim pripadnicima 3. GBR KUNE položeni vijenci u Vinkovcima

Polaganjem vijenaca podno spomenika hrvatskim braniteljima na vinkovačkom Gradskom groblju pripadnici 3. gardijske brigade Kune Vinkovci obilježili su 25. obljetnicu ustroja ove brigade. Erdut, Aljmaš, Dalj, Vukovar, Marinci, bosanska Posavina, zadarsko zaleđe, akcije Bljesak i Oluja – ratni je to put brigade koja je 29. travnja 1991. godine sastavljena od četiri pješačke bojne iz Vinkovaca, Vukovara, Osijeka i Slavonskog Broda, pod zapovjedništvom Vinkovčanina  Ivana Petrinovića.

Kroz brigadu je prošlo oko 10.000 ljude, a živote je izgubilo 363 njezinih pripadnika, dok se za posmrtnim ostacima njih 17 još uvijek traga. Od svih gardijskih brigada u Hrvatskoj, KUNE su podnijele najveće žrtve, pričaju njezini pripadnici. Unatoč tome i danas bi, kažu uglas, sve ponovili.

- Ljudi misle da smo mi situirani, svašta govore, ali ne računaju s tim da smo dali svoju mladost, dijelove tijela i živote za Hrvatsku. Svejedno, većina nas opet bi sve ponovila, ja bih sve svoje patnje ponovio, sve što sam prošao – kaže Đuro Kovačević, koji je sa suborcima danas došao na vinkovačko groblje odati počast svim poginulim i umrlim suborcima.

 Osim predstavnika brigade, vijence su na vinkovačkom groblju položila i izaslanstva Udruge udovica hrvatskih branitelja poginulih u Domovinskom ratu Vinkovci kao i predstavnici Vukovarsko­-srijemske županije: predsjednik i potpredsjednik Županijske skupštine Antun Žagar i Dražen Milinković,  saborski zastupnik Tomislav Čuljak te izaslanstvo Grada Vinkovaca.

Ispis
Vrh