Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

Sastanak zajedničkog savjetodavnog odbora RH-EU

  • 06. travnja 2011.
  • Međunarodna suradnja i regionalni razvoj
fullscreen Sastanak zajedničkog savjetodavnog odbora RH-EU (1).jpg Sastanak zajedničkog savjetodavnog odbora RH-EU (1).jpg
Sastanak zajedničkog savjetodavnog odbora RH-EU (1).jpg
fullscreen Sastanak zajedničkog savjetodavnog odbora RH-EU (2).jpg Sastanak zajedničkog savjetodavnog odbora RH-EU (2).jpg
Sastanak zajedničkog savjetodavnog odbora RH-EU (2).jpg

Danas je u velikoj vijećnici Vukovarsko-srijemske županije održan 3. sastanak Zajedničkog savjetodavnog odbora RH – EU. Savjetodavni odbor čine predstavnici Odbora regija Europske unije, Hrvatske zajednice županija, Udruge gradova i Udruge općina Republike Hrvatske. Ispred domaćina Vukovarsko-srijemske županije i grada Vukovara nazočne su pozdravili zamjenik župana Željko Cirba i gradonačelnik Željko Sabo. Supredsjedatelji Zajedničkog savjetodavnog odbora RH – EU, Linda Gillham, članica Vijeća okruga Runnymede iz Velike Britanije i Nikola Dobroslavić, župan Dubrovačko-neretvanske županije svečano su otvorili sastanak sa slijedećim temama dnevnog reda:

  1. Odnosi Europske unije i Republike Hrvatske – najnovija događanja i utjecaj na lokalne i regionalne vlasti
  2. Rasprava o izvješću Uključenost hrvatskih lokalnih i regionalnih vlasti u europsku strukturnu politiku
  3. Prezentacija konkretnih primjera korištenja i implementacije EU fondova i programa na lokalnoj i regionalnoj razini

Na sastanku se raspravljalo o odnosima Europske unije i Republike Hrvatske te utjecaju najnovijih događanja na lokalne i regionalne vlasti, o čemu su govorili Martin Mayer, politički savjetnik i attache u Delegaciji Europske unije u Republici Hrvatskoj, Sanja Novaković, načelnica Odjela za politička pitanja i EU institucije Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija te Ivo Žinić, ravnatelj Uprave za integrirani regionalni razvoj Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva.

Uz podneseno izvješće o uključenosti hrvatskih lokalnih i regionalnih vlasti u europsku kohezijsku politiku od strane suizvjestitelja Pauliine Haijanen, članice Izvršnog odbora Vijeća Grada Laitile i Ivana Jakovčića, župana Istarske županije, zaključeno je kako su hrvatske lokalne i regionalne vlasti vrlo zainteresirane za praktičnu primjenu principa supsidijarnosti te se očekuje da će instrumenti Kohezijske politike ojačati i konsolidirati supsidijarnost i proces decentralizacije u Hrvatskoj. Odbor je izrazio uvjerenje kako će lokalne i regionalne vlasti igrati ključnu ulogu u programiranju, upravljanju i implementaciji Strukturnih fondova te je naglasio kako iduća financijska perspektiva 2014-2020. lokalnu i regionalnu razinu treba više uključiti u proces planiranja, odlučivanja te provjere i ocjene postignutih rezultata. Nadalje, Odbor vjeruje kako će se očekivano povećanje apsorpcijskih kapaciteta u Hrvatskoj reflektirati na raspodjelu Strukturnih fondova te će se na taj način osigurati ravnopravnost svih europskih regija u slijedećoj financijskoj perspektivi čemu bi svakako doprinijelo pojednostavljivanje implementacijskih procedura. Izvješće će formalno biti usvojeno na idućem sastanku Savjetodavnog odbora.

Tijekom sastanka prezentirani su i konkretni primjeri korištenja sredstava Europske unije i provedbe projekata na lokalnoj i regionalnoj razini. Prezentacije su održali Mauro Terzoni, stručnjak za fondove Europske unije iz regije Marche, Italija, te mr. sc. Siniša Hajdaš Dončić, župan Krapinsko-zagorske županije. Nastavno na rečeno istaknuta je važnost uloge pretpristupnih programa u procesu pripreme za povlačenje sredstava iz budućih Strukturnih fondova. Pri pripremi ovih fondova svakako treba uzeti u obzir iskustva stečena prilikom programiranja i provedbe pretpristupnih fondova. Želja Zajedničkog savjetodavnog odbora je da služi kao efikasna platforma za razmjenu iskustava u korištenju Strukturnih fondova između hrvatskih lokalnih i regionalnih vlasti i njihovih partnera u zemljama članicama EU. Zaključno, Odbor regija bi se trebao više uključiti u jačanje administrativnih kapaciteta u regijama zemalja kandidatkinja, a osobito u ključnom periodu prije samog pristupanja Europskoj uniji.

Ispis
Vrh