Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

Premijerno prikazan dokumentarni film 'Plavi kaputić - 30 godina poslije'

  • 17. studenog 2021.
  • Hrvatski branitelji
fullscreen Premijerno prikazan dokumentarni film  'Plavi kaputić - 30 godina poslije' (1).jpg Premijerno prikazan dokumentarni film  'Plavi kaputić - 30 godina poslije' (1).jpg
Premijerno prikazan dokumentarni film 'Plavi kaputić - 30 godina poslije' (1).jpg
fullscreen Premijerno prikazan dokumentarni film  'Plavi kaputić - 30 godina poslije' (2).jpg Premijerno prikazan dokumentarni film  'Plavi kaputić - 30 godina poslije' (2).jpg
Premijerno prikazan dokumentarni film 'Plavi kaputić - 30 godina poslije' (2).jpg
fullscreen Premijerno prikazan dokumentarni film  'Plavi kaputić - 30 godina poslije' (3).jpg Premijerno prikazan dokumentarni film  'Plavi kaputić - 30 godina poslije' (3).jpg
Premijerno prikazan dokumentarni film 'Plavi kaputić - 30 godina poslije' (3).jpg
fullscreen Premijerno prikazan dokumentarni film  'Plavi kaputić - 30 godina poslije' (4).jpg Premijerno prikazan dokumentarni film  'Plavi kaputić - 30 godina poslije' (4).jpg
Premijerno prikazan dokumentarni film 'Plavi kaputić - 30 godina poslije' (4).jpg

U Berku, u dvorištu Doma kulture, premijerno je prikazan dugometražni dokumentarni film „Plavi kaputić – 30 godina poslije”, redatelja Jakova Sedlara i scenarista Hrvoja Hitreca.

Film je životna priča ratne stradalnice Željke Jurić čija je slika iz kolone prognanih Vukovaraca 19. studenog 1991. obišla svijet i postala jednim od najsnažnijih simbola vukovarske tragedije. Riječ je o poznatoj BBC-ovoj snimci kolone ratom izmučenih, prognanih Vukovaraca, koji prolaze razorenim gradom, a među njima i uplakana šestogodišnja djevojčica u plavom kaputiću, malena Željka Jurić, a danas supruga i majka te živi u Berku.

Jednosatni dokumentarac sniman je na lokacijama u Berku, Vukovaru, Osijeku, Splitu, Zadru, Vodicama i Šibeniku, a govori o Željkinoj životnoj priči, njezinim sjećanjima na djetinjstvo i rat, godine progonstva i o povratku u Vukovar te potom u Berak. Govori i o ljubavi i prijateljstvu, ali i posljedicama koje rat ostavlja na djecu, kao i o ratnim zločinima i oprostu. U filmu o Željki govore članovi njezine obitelji, brojni prijatelji te, dakako, ona sama.

Redatelj Sedlar naveo je kako su tri razloga zbog kojih je nastao film "Plavi kaputić - 30 godina poslije". - "Prvi je ljubav prema Željki koju sam upoznao 1997. prigodom snimanja filma 'Anđeli rata' kad je s obitelji živjela kao prognanica u zagrebačkom Španskom, drugi je razlog da se ratni događaji ne zaborave, a treći je želja da pomognem Željkinu ideju o formiranju Muzeja o stradanju djece u Domovinskom ratu, a koji bi se nalazio u Berku", rekao je Sedlar.

Željka Jurić rekla je kako je filmom željela izraziti pijetet hrvatskim braniteljima.

- "Film ima i poruku, poruku da život ide dalje, da čovjek s vjerom i upornošću može postići sve što želi i sačuvati ljubav prema domovini, prema Bogu i poštovanje prema hrvatskim braniteljima”, istaknula je Željka, te pojasnila ideju o osnivanju Muzeja o stradanju djece naglasivši kako su djeca najnevinije ratne žrtve te zaslužuju mjesto gdje bi im se odala počast, a u tom bi prostoru mjesto dobio i njezin plavi kaputić.

Na premijeri navedenoga filma nazočio je izaslanik premijera te potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora i saborska zastupnica Marijana Balić, vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić, zamjenik župana Franjo Orešković, predstavnici lokalne vlasti, braniteljskih i stradalničkih udruga te mještani sela.

Premijeru filma uveličala je svojim nastupom klapa Hrvatske ratne mornarice "Sveti Juraj".

Ispis
Vrh