Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

Predsjednik češke Vlade u našoj županiji

  • 09. rujna 2008.
  • Međunarodna suradnja i regionalni razvoj
fullscreen Predsjednik češke Vlade u našoj županiji Predsjednik češke Vlade u našoj županiji
Predsjednik češke Vlade u našoj županiji

Vukovar - Predsjednik Vlade Češke Republike Mirek Topolanek, nakon jučerašnjeg dana u Zagrebu koji je proveo razgovarajući s predsjednikom Republike Hrvatske Stipom Mesićem, predsjednikom Vlade Ivom Sanaderom, te predsjednikom Hrvatskog sabora Lukom Bebićem, uputio se danas u radni posjet Vukovarsko-srijemskoj županiji.

U jutarnjim satima u zračnoj luci Klisa dočekao ga je vukovarsko-srijemski župan Božo Galić, te ministar vanjskih poslova i europskih integracija RH Gordan Jandroković. Sa češkim premijerom stigao je i dio ministara u njegovoj Vladi, češki veleposlanik u Zagrebu, državni tajnici te načelnici odjela u ministarstvima.

Svi zajedno uputili su se u Općinu Tordinci gdje su ih srdačno dočekali domaćini na čelu sa načelnikom Josipom Maletićem, koji je je goste upoznao sa općinom i stanjem u njoj, te zahvalio češkom premijeru na donaciji vrijednoj 100.000 eura koja će se iskoristiti za razminiranje površina koje su još pod minama u Tordinacima, Antinu i Korođu.

- Dragi gospodine župane, načelniče općine, te ministre Jandrokoviću, dragi Tordinčani, mnogo Europljana ni danas ne zna što se točno događalo u bivšoj Jugoslaviji početkom devedesetih. Želim da znate da upravo Česi shvaćaju to jako dobro. U prvoj polovici 2009. Češka predsjeda Europskom unijom i mi ćemo učiniti sve da zajedno sa predsjednikom Vlade Sanaderom, te ministrom Jandrokovićem zatvorimo sva poglavlja. To su temelji koji će osigurati vaš prosperitet i sigurnost, a ono što je bitno je imati vjeru u bolju budućnost, zajedno sa svim drugim narodima na ovom području. U tom kontekstu ova naša donacija od 100.000 eura je simbolična u odnosu na vaše potrebe. Međunarodna zajednica je svjesna da vam mora pomoći u vašoj želji da do kraja ovog desetljeća očistite kompletno od mina - rekao je u Tordincima češki premijer Topolanek.

- Izražavam svoje zadovoljstvo jer nas je posjetio ovako visoki gost, predsjednik Vlade zemlje koja je član Europske unije. Znamo za Vaše razgovore jučer u Zagrebu sa predsjednikom Sabora, Vlade i Republike, i dan nakon toga odabirete za posjet Vukovarsko-srijemsku županiju, Tordincima i Vukovaru. Naša županija je najviše stradala u domovinskom ratu, posljedica toga je najviše stradalih, uništenih kuća, infrastrukture... Zagađenost minama je jedna od najvećih kočnica u našem razvoju. Ova sredstva ćemo koristiti u najboljoj namjeri, osnivanjem i Fonda za razminiranje, te stoga Vam želim zahvaliti na donaciji za razminiranje u općini Tordinci - istaknuo je župan Galić.

Gosti i domaćini su se nakon toga uputili na teren gdje su obišli minirano područje, a nakon toga su se uputili u Palaču Srijem gdje je održan radni sastanak, na kojem je župan Galić pobliže upoznao goste sa našom županijom, strategijom razvoja i planova za budućnost.

U poslijepodnevnim satima češko izaslanstvo je posjetilo Memorijalno groblje, položili vijence, te posjetili Memorijalni centar na Ovčari.

Ispis
Vrh