Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

Predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor otvorila radove na dionici Sredanci – granica BiH autoceste A5 Beli Manastir – Osijek – Svilaj

  • 04. rujna 2011.
  • Ostalo, Promet i komunikacije

Predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor danas je na čvoru Sredanci svečano obilježila početak gradnje dionice autoceste A5, Sredanci - granica BiH, sastavnog dijela europskog prometnog koridora 5C Budimpešta –Osijek-  Sarajevo - Ploče.

Dionica Sredanci-granica BiH duga je 3,2 kilometra, a uključuje i izgradnju mosta preko rijeke Save, što će se raditi zajedno sa BiH. Vrijednost radova je 187 milijuna kuna, investitor su Hrvatske autoceste, izvođač radova je Poslovna udruga  koju čine Osijek- Koteks kao vodeći partner i Ingra Zagreba,a rok za izgradnju dvije godine.

Svečanom obilježavanju početka gradnje dionice autoceste A5 nazočili  su potpredsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks, potpredsjednik Vlade Domagoj Ivan Milošević, ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta, ministar gospodarstva, rada i poduzetništva mr.sc. Đuro Popijač, ministar obrane mr.sc. Davor Božinović,ministar zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Branko Bačić, ministar obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Tomislav Ivić i vukovarsko-srijemski župan Božo Galić , kao i brojni drugi visoki dužnosnici.

„Ovo je projekt važan i za gospodarstvo, za prometno povezivanje juga Hrvatske, ali prije svega zbog ponosa i nacionalnog dostojanstva. I u ovako teškim vremenima mi smo u izgradnju autocesta uložili više od dvije milijarde kuna. Od 2004. do 2010. godine izgrađeno je 413 kilometara autocesta i uloženo ukupno oko 23 milijarde kuna. To su podatci koje treba zapamtiti. Oni pokazuju kako smo odgovorno radili i kako je ogroman potencijal u našim građevinskim tvrtkama, ali isto tako kako smo odgovorno radili na razvoju gospodarstva – istaknula je premijerka Kosor.

Financiranje izgradnje dionice Sredanci-granica BiH je osigurano kreditom Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Europske investicijske banke (EIB) u kojem svaka sudjeluju s po 50 posto.

Ispis
Vrh