Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

Poziv građanima povodom Dana otvorenih vrata: Saznajte što je udomiteljstvo i kako postati udomitelj?

  • 25. svibnja 2023.
fullscreen Udomiteljstvo.jpg Udomiteljstvo.jpg
Udomiteljstvo.jpg

Ove godine 31. svibnja po prvi se puta obilježava Nacionalni dan udomiteljstva, kako bi se odalo priznanje udomiteljima koji požrtvovno brinu od djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi te o starijim i nemoćnim i/ili psihički bolesnim odraslim osoba narušenog zdravstvenog stanja.

„Potrebe za smještajem u udomiteljskim obiteljima na ovom području, a i općenito, velike su zbog čega je nužno raditi na kontinuiranoj promociji udomiteljstva kao izvaninstitucijskog oblika skrbi jer još uvijek nemamo ni približno dovoljan broj udomiteljskih obitelji koji bi zadovoljio i pratio trenutne potrebe“, navode iz Zavoda za socijalni rad Područni ured Vukovar dodavši kako interes za udomiteljstvom u zadnjih nekoliko godina jenjava te nemaju novih udomitelja niti za djecu niti za odrasle.

Zbog sveg navedenog važno je raditi na promicanju i popularizaciji udomiteljstva gdje je uloga medija i pozitivnog medijskog izvještavanja od iznimne važnosti. Na području lokalne zajednice djeluje Udruga udomitelja VSŽ „Zagrljaj“ koja okuplja udomitelje s ovog područja te aktivno radi na promociji udomiteljstva.

Povodom obilježavanja tog vrlo važnog dana, Područni ured Vukovar 2. lipnja organizirat će Dan otvorenih vrata u sklopu kojeg će građani moći dobiti sve informacije vezane uz udomiteljstvo. Osim toga, istog će se dana održati radni sastanak predstavnika udomitelja,  Obiteljskog centra, Područne službe Vukovarsko-srijemske, stručnih radnika koji rade na poslovima udomiteljstva i v.d. predstojnika HZZSR, PU Vukovar gdje će biti riječi o daljnjem razvoju, unaprjeđenju  i jačanju suradnje udomitelja, udruga koje okupljaju udomitelje i HZZSR, PU Vukovar u svrhu ostvarenja zajedničkog cilja u vidu unaprjeđenja i povećanja broja udomitelja za djecu i odrasle.

Nakon sastanka, zainteresirani će građani imati priliku do 15 sati izravno razgovarati s udomiteljima te doznati iskustva i primjere iz prakse što bi ih moglo potaknuti i motivirati ili im olakšati donošenje odluke u vezi udomiteljstva, ali i razgovarati sa stručnim radnicima kako bi saznali sve o uvjetima i postupku potrebnima za dobivanje potrebne dozvole.

„Pozivamo sve zainteresirane da nam se pridruže i posjete nas na adresi Županijska 13 i tako saznaju nešto više o udomiteljstvu. Dobro je imati na umu: „Veza koja ujedinjuje obitelj nije vezana krvlju, već poštovanjem i radošću u međusobnom životu“ - Richard Bach“. Veselimo se Vašem dolasku“ Pozivaju iz PU Vukovar.

Za sve informacije, slobodno se možete obratiti HZZSR, PU Vukovar, Ani Đurkov,  na broj telefona 032/ 450 931 ili osobnim dolaskom.

Ispis
Vrh