Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

Povoljniji uvjeti za reprogram kredita

  • 06. listopada 2010.
  • Financije

Odlukom Vlade Republike Hrvatske od 09.09.2010. godine omogućeno je svim korisnicima kredita odobrenih od strane Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, sklopiti nagodbu ili reprogram kredita pod povoljnijim uvjetima.

Ukoliko korisnici prihvate otplatiti dug jednokratno imaju pravo na otpis zatezne kamate u cijelosti, te 60% popusta na preostali dug, odnosno otpis zatezne kamate u cijelosti i 40% popusta na preostali dug ukoliko korisnik kredita prihvati reprogram koji može biti do 10 godina uz mogućnost 1 godine počeka.


Time je omogućeno daljnje financijsko restrukturiranje poljoprivrednih gospodarstava i uspostava dugoročne financijske ravnoteže gospodarskih subjekata, njihova stabilnost i uspješnost u poslovanju, kao i stvaranje preduvjeta za daljnja investiranja i pojačan razvoj poljoprivrednih gospodarstava.


Ovom Odlukom obuhvaćen je preostali dospjeli, a nenaplaćeni, kreditni dug od oko 2.500 partija kredita koji danas iznosi oko 350 milijuna kuna, uz značajno učešće zatezne kamate u ukupnom potraživanju prema korisnicima kredita.
Ističemo da je ukupni kreditni plasman ovoga ministarstva, iz razdoblja kreditiranja razvitka i obnove poljoprivrede od 1991. do 2006. godine, iznosio oko 850 milijuna kuna odnosno oko 16.540 kreditnih partija.


Realizaciju povoljnih uvjeta iz ove odluke moguća je podnošenjem zahtjeva poslovnoj banci, koja obavlja mandatne poslove u ime i za račun ministarstva, a kreditni dužnik u zahtjevu može odabrati uvjete nagodbe, duljinu reprograma i dinamiku povrata kredita. Zahtjev mogu podnijeti i dužnici kojima je kredit otkazan ili je podignuta tužba zbog neredovite otplate, ukoliko prihvate nove uvjete kredita, podmire sudske troškove i obnove sredstva osiguranja povrata kredita.

Ispis
Vrh