Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

Potpisano Pismo namjere o osnivanju Slavonske energetske agencije

  • 06. srpnja 2011.
  • Energetika, Ured župana

Predstavnici pet slavonskih županija: Vukovarsko-srijemske, Osječko-baranjske, Požeško-slavonske, Brodsko-posavske i Virovitičko-podravske i predstavnici četiri grada: Vukovara, Vinkovaca, Osijeka i Požege potpisali su danas u Hrvatskoj Gospodarskoj Komori-Županijskoj komori Osijek Pismo namjere o osnivanju Slavonske energetske agencije (SEA), kao dio programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP).

 

Osnivanje agencije nastavlja se na aktivnosti poticanja energetske efikasnosti koje Program UNDP-a provodi u svim hrvatskim gradovima i županijama u suradnji s Ministarstvom gospodarstva, rada i poduzetništva te uz potporu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Globalnog fonda za okoliš.

 

Potpisivanjem Pisma namjere, sukladno obvezama prihvaćenim potpisivanjem Energetske povelje potpisnici izražavaju trajni interes za nastavkom provođenja aktivnosti energetske efikasnosti u svojim gradovima i županijama i suradnju sa ostalim partnerima.

 

Cilj je buduće regionalne energetske agencije pomoći slavonskim gradovima i županijama u ispunjavanju svih obveza koje propisuje Zakon o učinkovitom korištenju energije u neposrednoj potrošnji, a pomoći će i u prikupljanju sredstava iz fondova EU, istaknuto je na svečanosti potpisivanja Pisma namjere.

 

„Lokalne vlasti u Hrvatskoj suočene su sa strogim novim zahtjevima za energetsku efikasnost, između ostalog i obveznim certificiranjem svih objekata u javnom vlasništvu“, rekla je stalna predstavnica UNDP-a u Hrvatskoj Louisa Vinton dodavši kako će nova agencija pomoći u ostvarivanju tih zahtjeva koristeći stručnost i resurse na regionalnoj razini koji su idealno usklađeni s mogućnostima financiranja putem europskih fondova.

„Slavonija je najnaprednija hrvatska regija što se tiše uvođenja sustavnog gospodarenja energijom u javne objekte u vlasništvu gradova i županija te je sasvim prirodno ovdje uspostaviti regionalnu energetsku agenciju“, pojasnila je Vinton .

 

Potpisnici će najkasnije do kraja 2011. godine pripremiti i zaključiti sporazum te stvoriti druge potrebne uvijete za osnivanje Slavonske energetske agencije (SEA).

 

U ime vukovarsko-srijemske županije Pismo namjere potpisao je zamjenik župana Željko Cirba, a potpisivanju je nazočio i  direktor EKO SUSTAVA Ivan Bosančić.

Ispis
Vrh