Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

Potpisan Sporazum o suradnji između Vukovarsko-srijemske županije i Županije Posavske

  • 17. ožujka 2010.
  • Ostalo
fullscreen Potpisan Sporazum o suradnji između Vukovarsko-srijemske županije i Županije Posavske (1).jpg Potpisan Sporazum o suradnji između Vukovarsko-srijemske županije i Županije Posavske (1).jpg
Potpisan Sporazum o suradnji između Vukovarsko-srijemske županije i Županije Posavske (1).jpg
fullscreen Potpisan Sporazum o suradnji između Vukovarsko-srijemske županije i Županije Posavske (2).jpg Potpisan Sporazum o suradnji između Vukovarsko-srijemske županije i Županije Posavske (2).jpg
Potpisan Sporazum o suradnji između Vukovarsko-srijemske županije i Županije Posavske (2).jpg

Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić i predsjednik Vlade Županije Posavske  Mijo Matanović potpisali su danas u Vukovaru sporazum o suradnji između Vukovarsko-srijemske županije i Županije Posavske.

Cilj sporazuma je promicanje održivog gospodarskog i društvenog razvoja pograničnih područja, zajednički rad na rješavanju zajedničkih izazova pograničnog područja, te promicanje zajedničkih aktivnosti malih razmjera koje uključuju lokalne sudionike iz pograničnog područja.

Prekogranična suradnja i njihovo proširenje, s posebnim naglaskom na kandidiranje zajedničkih projekta iz programa IPA za prekograničnu suradnju, bila je osnovna tema razgovora  na današnjem sastanku.

Riječ je o devet projekta  koji će biti zajednički kandidirani, a vezani su uz turizam, navodnjavanje, razvoj poljoprivrede, te zaštitu okoliša.

Tijekom razgovora dotakli su se i nekoliko zajedničkih, već uspješno realiziranih, prekograničnih projekata, obećavši pritom i buduće kandidiranje zajedničkih projekata za dobivanje sredstava fondova EU, kao i proširenje ovakve prekogranične suradnje.

Potpisivanje Sporazuma o suradnji  samo je dokaz  iznimo dobre suradnje na svim poljima, koju  već nekoliko godina imamo sa Županijom Posavskom  – istaknuo je župan Galić, te dodao kako vjeruje da će ta suradnja  biti još snažnija  i bolja, nakon potpisanog sporazuma.

Također, župan Galić je istaknuo kako rijeka Sava, uprava ta, koja nas razdvaja ali i spaja, te u tom kontekstu naglasio kako je zajednička želja nastupi u dijelu plovnog puta, turističke ponude s jedne i druge strane, te jačanje gospodarske suradnje koja već postoji.

Predsjednik Vlade Županije Posavske Mijo Matanović složio se sa županom Galićem, te iznio prijedlog jedne nove mogućnosti prekogranične suradnje, i to preko Austrijske asocijacije i pokrajine Koruške,   koji su članovi od prosinca prošle godine, a cilj joj je povezivanje, kao i lobiranje za naše područje, pri kandidiranju zajedničkih projekta.

Dogovoreno je da će se o mogućnostima predložene prekogranične suradnje detaljnije govoriti  već na idućem sastanku.

Ispis
Vrh