Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

Otvoren Dom hrvatskih branitelja na Sajmištu

  • 10. listopada 2015.
  • Hrvatski branitelji

Svečano je otvoren Dom hrvatskih branitelja u Vukovaru, na Sajmištu. Rezanjem vrpce simbolično su ga otvorili Dalibor Tomašić, sin posljednjeg zapovjednika Sajmišta Josipa Tomašića – Ose i roditelji poginulih branitelja Zlatko Menges i Petar Čikotić, a blagoslovio ga je velečasni Mato Martinković, župnik Župe Kraljice mučenika u Vukovaru.

Svečanosti su nazočili zamjenik župana Željko Cirba, predstojnik Ureda župana Marinko Beljo, predstavnici grada Vukovara Ivan Penava, Marijan Pavliček i Igor Gavrić, gradonačelnik Otoka Josip Šarić,  te brojni branitelji iz Hrvatske i BiH.

Nazočnima se obratio i zamjenik Cirba pozvavši branitelje da svjedoče o ratnim zbivanjima, te je poručio: - Teške su se borbe ovdje vodile, zato vas koji znate što se ovdje događalo i s ovog mjesta, gdje je puno vaših i naših prijatelja, članova obitelji i susjeda stradalo, molim da pišete o tome. Nemojte da sutra netko drugi piše našu povijest. Vi ste dio povijesti. Nepropustite ništa slučaju. Vukovar je podnio teške žrtve kao i cijela domovina Hrvatska i o vama herojima se treba znati.

U prigodnom govoru predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Sajmišta Nikola Tarle istaknuo je kako će dom braniteljima služiti za brojne aktivnosti među kojima su borba za kažnjavanje ratnih zločina kao i ostvarivanje prava branitelja. Pozvao je i sve braniteljske udruge grada Vukovara na zajedništvo.

U prigodnom programu sudjelovala su kulturno-umjetnička društva iz Novog Travnika, Bogdanovaca i Štitara. Prije svečanosti u crkvi Kraljice mučenika održana je sveta misa.

U uređenje Doma hrvatskih branitelja utrošeno je oko 220.000 kuna.

Ispis
Vrh