Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

Otkriveno još jedno spomen obilježje mjesta masovne grobnice „Mohovo“

  • 29. rujna 2015.
  • Ostalo, Hrvatski branitelji

Danas je u Mohovu održana dostojanstvena svečanost otkrivanja spomen obilježja mjesta masovne grobnice žrtava Domovinskog rata, u spomen na 5 civila pogubljenih u velikosrpskoj agresiji na Republiku Hrvatsku, u Mohovu.

Riječ je o nedužnim civilima čiji su životi, pod još nerasvijetljenim okolnostima, oduzeti u blizini Mohova. Na mjesnom je groblju njima u čast otkriveno spomen-obilježje kao doprinos čuvanju uspomene na njih, ali i ostale civilne žrtve iz Domovinskog rata.

Drago Matijević u Domovinskom je ratu izgubio najmilije; oca Franju, majku Anu i malodobnog brfata Franju, koji su u travnju 1992. godine pod okriljem noći odvedeni su iz obiteljske kuće u Kukujevcima kod Šida i od tada im se gubi svaki trag. Sve do ekshumacije masovne grobnice i kasnije identifikacije posmrtnih ostataka obitelji Matijević.

Uz tijela obitelji Matijević u masovnoj grobnici pronađeni su i posmrtni ostaci Martina Pankivića, 73-godišnjeg civila iz Marinaca, nestalog početkom listopada 1991. godine, te još jedno, još uvijek neidentificirano tijelo. Riječ je također o civilu, žrtvi velikosrpske agresije.

Pod spomen-obilježjem vijence su položila i svijeće zapalila izaslanstva Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata i obitelji poginulih, Grada Iloka, Vukovarsko-srijemske županije, Hrvatskog sabora.

U ime predsjednice Republike Hrvatske župan vukovarsko-srijemski Božo Galić, ujedno i njezin osobni izaslanik, položio je vijenac i zapalio svijeću.

Žrtve svih ubijenih, poginulih i nestalih, istaknuo je Galić, utkane su u teško stečenu državnost, u slobodnu i samostalnu Republiku Hrvatsku. Najmanje što možemo učiniti jest očuvati uspomenu na sve njih. Osjećamo i ponos ali i tugu, ponos što su hrabro branili svoj dom i svoju državu a tugu zbog toga što su dali ono najvrjednije što su imali - svoj život!

Ispis
Vrh