Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

Okončana žetva suncokreta

  • 06. listopada 2010.
  • Poljoprivreda, šumarstvo i ruralni razvoj
fullscreen Okončana žetva suncokreta Okončana žetva suncokreta
Okončana žetva suncokreta

Žetva suncokreta na cijelom prostoru Vukovarsko-srijemske županije je okončana do proteklog vikenda, dakle prije zadnjih kiša.

Suncokret je vrlo podložan obolijevanju zbog prekomjernih oborina, a i značajno stradava zbog olujnoga nevremena i ledotuče. Kao i kod ovogodišnje žetve žitarica možemo reći da usprkos opravdane bojazni zbog dvaju poplava, i s početka kolovoza olujnoga nevremena praćenoga ledotučom najave katastrofalne godine nisu se obistinile. Naime, prinosi i kakvoća uroda su iznad očekivanja, iako su na dijelu poljoprivrednih površina ovršene uistinu minimalne količine.

 

Prosječni prinosi suncokreta na području Vukovarsko-srijemske županije po okončanju žetve 2010.

 

Prosječni prinosi suncokreta po informacijama 13 organizatora su vrlo različiti, i na njih su vrlo značajno utjecale prekomjerne padaline, odnosno olujno nevrijeme praćeno ledotučom.

  • Prinosi suncokreta su od 1,44 pa do čak 3,3 tone po hektaru i kod 7 organizatora su manji od trogodišnjega prosjeka na Vukovarsko-srijemskoj županiji koji iznosi 2,46 tona po hektaru. Kod 6 organizatora prosječni prinosi su veći od trogodišnjega prinosa, pa zaključno možemo reći da je urod suncokreta u razini višegodišnjih prosjeka.

 

Kakvoća zrna suncokreta na području Vukovarsko-srijemske županije, žetva 2010. godine

 

Prosječni parametri kakvoće zrna suncokreta (po podatcima sa 16 otkupnih mjesta) su podjednaki na cijelom prostoru županije i u pravilu su u granicama standardne kakvoće.

  • Prosječan sadržaj ulja kod standardne vlažnosti, čija standardna vrijednost ne smije biti manja od 40 %, na svim otkupnim mjestima je iznad 40 %, (raspon od 40,22 % do 41,80 %),
  • Prosječna vlaga zrna, čija standardna vrijednost ne smije prijeći 9 %, na 10 otkupnih mjesta je iznad 9 %, (raspon od 9,22 % do 13,67 %), dok je na 6 otkupnih mjesta njen prosječan postotak ispod 9 % (raspon od 7,54 % do 8,65 %),

Prosječan sadržaj primjesa, čija standardna vrijednost ne smije prijeći 2 %, na svim otkupnim mjestima, kako je već i uobičajeno, je značajno iznad standarda i iznosi od 4,61 % do 11,62 %.

Ispis
Vrh