Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

Održano 6. savjetovanje uzgajivača konja u Republici Hrvatskoj

  • 15. ožujka 2019.
  • Poljoprivreda, šumarstvo i ruralni razvoj
fullscreen 6. savjetovanje uzgajivača konja u RH (1).jpg 6. savjetovanje uzgajivača konja u RH (1).jpg
6. savjetovanje uzgajivača konja u RH (1).jpg
fullscreen 6. savjetovanje uzgajivača konja u RH (2).jpg 6. savjetovanje uzgajivača konja u RH (2).jpg
6. savjetovanje uzgajivača konja u RH (2).jpg
fullscreen 6. savjetovanje uzgajivača konja u RH (3).jpg 6. savjetovanje uzgajivača konja u RH (3).jpg
6. savjetovanje uzgajivača konja u RH (3).jpg

Ministarstvo poljoprivrede i Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu  u suorganizaciji sa Središnjim savezom uzgajivača hrvatskog hladnokrvnjaka i Središnjim savezom uzgajivača konja hrvatski posavec, organizirali su 6.savjetovanje uzgajivača konja u Republici Hrvatskoj koje je održano u Kutini.

Cilj Savjetovanja je stručno informiranje o aktualnim temama i edukacija uzgajivača i ljubitelja konja te ostalih zainteresiranih za sektor konjogojstva. Predavači iz Ministarstva poljoprivrede, Agronomskog fakulteta i Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu održali su predavanja iz područja zakonske regulative, uzgoja i selekcije, zdravstvene zaštite i reprodukcije kopitara.

Među brojnim gostima i uzvanicima savjetovanju je nazočio i gradonačelnik Kutine Zlatko Babić.

Skup je otvorio državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak koji je naglasio kako unatrag dvadesetak godina broj kopitara u RH kontinuirano raste na godišnjoj razini od 1,5 do 5,5 %. U središnjem registru kopitara na kraju 2018. godine registrirano je 23.649 konja što je povećanje od 1,9 %. Istaknuo je kako se najveći broj vlasnika i posjednika konja nalazi  u Sisačko-moslavačkoj županiji, a svako četvrto grlo konja u RH uzgaja se upravo u toj županiji te da resorno ministarstvo novim Pravilnikom o provedbi izravne potpore u poljoprivredi i IAKS mjera ruralnog razvoja za 2019. Povećava dosadašnje iznose po uvjetnom grlu izvornih i zaštićenih pasmina za hrvatskog hladnokrvnjaka, hrvatskog posavca i međimurskog konja.

Ispred Upravnog odjela za poljoprivredu i infrastrukturu Vukovarsko-srijemske županije savjetovanju su prisustvovali stručni suradnik Stamenko Cvijetić i viša savjetnica Ljubica Klobučić Grgas.

Ispis
Vrh