Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

Održani 3. Dani poljoprivrede, ribarstva i šumarstva

  • 28. listopada 2022.
  • Poljoprivreda, šumarstvo i ruralni razvoj
fullscreen Održani  3. Dani poljoprivrede, ribarstva i šumarstva (1).jpg Održani  3. Dani poljoprivrede, ribarstva i šumarstva (1).jpg
Održani 3. Dani poljoprivrede, ribarstva i šumarstva (1).jpg
fullscreen Održani  3. Dani poljoprivrede, ribarstva i šumarstva (2).jpg Održani  3. Dani poljoprivrede, ribarstva i šumarstva (2).jpg
Održani 3. Dani poljoprivrede, ribarstva i šumarstva (2).jpg

Ministarstvo poljoprivrede s partnerima Hrvatskim šumama, Agencijom za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, Hrvatskom agencijom za poljoprivredu i hranu te Istarskom županijom organizirali su 3. Dane poljoprivrede, ribarstva i šumarstva, manifestaciju koja se ove godine održavala  27. i 28. listopada 2022. godine u hotelu Park Plaza u Puli.

Sudionici konferencije bili su predstavnici tijela državne, lokalne i regionalne uprave, subjekti u poslovanju s hranom, akademska i znanstvena zajednica, relevantni stručnjaci i analitičari, poljoprivrednici te civilno društvo.

Prvi dan konferencije obuhvatio je  teme protupožarne zaštite šuma i šumskih resursa, uz interaktivnu panel raspravu o primjerima dobre prakse u hrvatskoj poljoprivredi. Na panel raspravi sudjelovali su predstavnici Istarske županije, Zagrebačke, Osječko–baranjske i Vukovarsko– srijemske.

Ispred Vukovarsko – srijemske županije kao primjer dobre poljoprivredne prakse sudjelovao je OPG Knežević iz Šiškovaca koji danas ima oko 750 košnica i uz med proizvodi i druge razne proizvode vezane za pčele poput propolisa, cvjetnog praha i raznih pripravaka za imunitet. U staroj kući u Šiškovcima otvorili su i pčelarski muzej. Jedinstveni je to muzej u Hrvatskoj ali i u ovome dijelu Europe u kojemu je trenutno izloženo preko 450 predmeta vezanih za pčele, pčelarstvo i med. Imaju izgrađenu API komoru i planiraju u budućnosti proširiti svoju ponudu i prema zdravstvenom  turizmu, a tu će im uvelike pomoći i potpore za pčelare od Ministarstva poljoprivrede i apliciranje na mjere iz EU fondova.

Drugog dana konferencije  uručeni su  ugovori iz mjera Programa ruralnog razvoja, održane su međuresorne panel rasprave o novim prilikama za hrvatske poljoprivrednike i utjecaju klimatskih promjena na prehrambenu sigurnost, te program prezentacija s aktualnim temama novog programskog razdoblja i financijske perspektive u poljoprivredi i ribarstvu.

Ispis
Vrh