Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

Održana sjednica stožera civilne zaštite Vukovarsko-srijemske županije

  • 24. listopada 2022.
  • Ostalo
fullscreen Održana sjednica stožera civilne zaštite VSŽ (1).jpg Održana sjednica stožera civilne zaštite VSŽ (1).jpg
Održana sjednica stožera civilne zaštite VSŽ (1).jpg
fullscreen Održana sjednica stožera civilne zaštite VSŽ (2).jpg Održana sjednica stožera civilne zaštite VSŽ (2).jpg
Održana sjednica stožera civilne zaštite VSŽ (2).jpg

U maloj županijskoj vijećnici u Vinkovcima, održana je sjednica stožera civilne zaštite Vukovarsko-srijemske županije pod predsjedanjem načelnika stožera Mate Matića. U uvodnom dijelu sjednice župan Damir Dekanić pozdravio je sve nazočne i zahvalio se svima na radu u prethodne dvije pandemijske godine, kada je stožer dao veliki doprinos u ublažavanju posljedica pandemije COVID-19 kao i na koordinaciji svih aktivnosti između operativnih snaga sustava civilne zaštite.

Glavna tema sjednice stožera bila je organizacija županijske terenske vježbe „LOVKA 2022“ koja će se Odlukom župana i sukladno godišnjem Planu vježbi cz-a održati dana 28. listopada 2022. godine na području grada Iloka. Kako su u svojim obraćanjima istaknuli načelnik stožera Mato Matić, voditelj Službe cz-a Vukovar, Stjepan Draganić i tajnik stožera Ivan Kubiček radi se o izuzetno zahtjevnoj terenskoj vježbi od gotovo stotinu sudionika koji će simulirati prevrtanje čamca uslijed velikog nevremena na rijeci Dunav, potragu i spašavanje za ozlijeđenim osobama i utopljenicima te trijažu i pružanje prve pomoći.

U vježbi će operativno sudjelovati Lučka kapetanija Vukovar, HGSS Stanica Vinkovci, JVP Ilok, Klub podvodnih aktivnosti Vukovar, Državna intervencija postrojba Osijek, GDCK Ilok i Vinkovci, Zavod za hitnu medicinu, Postaja granične policije Ilok, Postrojba cz-a grada Iloka te lovačke i ribolovne udruge sa područja grada Iloka. Poseban osvrt biti će stavljen na provjeru suradnje i koordinacije između koordinatora na lokaciji i voditelja interventnih timova tijekom operativne provedbe vježbe. U nastavku sjednice članovi stožera raspravljali su o potrebi nastavka provedbe Sporazuma o opremanju i osposobljavanju interventnih timova cz-a sa područja županije, zatim o potrebi organizacije osposobljavanja članova stožera za obavljanje poslova civilne zaštite te organizaciji radnih sastanaka u vezi organizacije županijske vježbe 2023. godine i sastanka na temu obilježavanja Međunarodnog dana civilne zaštite slijedeće godine.

 U završnom dijelu sjednice nazočnima se obratila ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije i prisutne izvijestila o trenutnoj epidemiološkoj situaciji na području županije. Na području županije dominira B.A.5. varijanta COVID-19 virusa, trenutno nemamo većih žarišta i možemo zaključiti da je pandemija trenutno u mirnoj fazi. U slučaju da ova varijanta virusa nastavi dominirati za očekivati je  relativno mirnu zimu u odnosu na protekle iako trebamo biti oprezni jer u slučaju nove varijante virusa sigurno će biti i veći broj oboljelih osoba. Ravnateljica Krešić posebno se zahvalila svima onima koji su na bilo koji način pomogli u radu Zavoda za javno zdravstvo i epidemiološke službe u proteklome razdoblju.

Ispis
Vrh