Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

Održana sjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova

  • 10. ožujka 2022.
  • Ostalo
fullscreen Održana sjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova.jpg Održana sjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova.jpg
Održana sjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova.jpg

U prostoru male županijske vijećnice u Vukovaru, održana je prva sjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova u novom sazivu, kojega je Županijska skupština izglasala  na svojoj 6. sjednici održanoj 16. prosinca 2021.

Na prvoj sjednici ukazalo se na značaj Međunarodnog dana žena te su analizirani zakoni i strategije koje za cilj imaju postizanje pune ravnopravnosti žena i muškaraca u svim područjima društveno – političkog života.

Članovi Povjerenstva iznijeli su pozitivne pomake vezane za položaj žena, ali i mnogobrojne probleme koji ukazuju na činjenicu kako krajnji cilj još nije postignut.

Naime, neosporna je činjenica kako žene čine većinu nezaposlenih osoba – 55 %, većinu u potplaćenim sektorima, većinu kao žrtve spolnog uznemiravanja na radnom mjestu, većinu podzastupljenih na visokim pozicijama poslovnog odlučivanja, a nemaju jednake mogućnosti napredovanja te imaju niže plaće i mirovine.

Životna dob i majčinstvo i nadalje ostaju glavni izazovi rodne diskriminacije žena na tržištu rada. Prisutan je strah od prijave spolnog uznemiravanja zbog brige o egzistenciji, odnosno gubitku posla u slučaju prijave, strah od društvene i poslovne stigme, nepovjerenje u rad institucija, dugotrajnost sudskih postupaka  ( postupak se ne pokreće po službenoj dužnosti već po prijedlogu žrtve ) te nelagoda žrtve da svjedoči o načinu i prigodama spolnog uznemiravanja. Žene su i dalje, u velikoj većini, žrtve nasilja u obitelji, postoji podzastupljenost žena u politici i sl.

U analizi mogućnosti da se radom ovog Povjerenstva situacija poboljša, razgovaralo se o konkretnim stvarima koje je potrebno učiniti tijekom tekuće godine. S tim u svezi, usvojen je plan i program rada za ovu godinu koji će kroz veći broj aktivnosti nastojati raditi na povećanju društvene svijesti o problematici neravnopravnosti spolova, izradi brošura i materijala na ovu temu, obilježavanja značajnih datuma kao što je Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama na jedan vidljiviji način, obilježavanje Međunarodnog dana žena sa sela jer u našoj županiji veliki broj žena živi u ruralnim sredinama koje su patrijarhalnijeg svjetonazora, a cilj je na adekvatan način obilježiti i Dan žena poduzetnica te ukazati na značajne sposobnosti žena u ovoj području.

Intenzivno će se surađivati i raditi s medijima, kako bi se širokoj javnosti ukazalo na potrebu ravnopravnosti spolova, značajnije surađivati i pomagati civilni sektor koji u svom fokusu rada ima jačanje položaja žena u društvu. Tijekom godine plan je organizirati sastanak ovog Povjerenstva s pravobraniteljicom za ravnopravnost spolova, kako bi se kreirale zajedničke akcije s institucijama državne i županijske razine.

Ispis
Vrh