Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

Održana Koordinacija župana, gradonačelnika i načelnika

  • 17. listopada 2022.
  • Ostalo
fullscreen Održana Koordinacija župana, gradonačelnika i načelnika (1).jpg Održana Koordinacija župana, gradonačelnika i načelnika (1).jpg
Održana Koordinacija župana, gradonačelnika i načelnika (1).jpg
fullscreen Održana Koordinacija župana, gradonačelnika i načelnika (2).jpg Održana Koordinacija župana, gradonačelnika i načelnika (2).jpg
Održana Koordinacija župana, gradonačelnika i načelnika (2).jpg
fullscreen Održana Koordinacija župana, gradonačelnika i načelnika (3).jpg Održana Koordinacija župana, gradonačelnika i načelnika (3).jpg
Održana Koordinacija župana, gradonačelnika i načelnika (3).jpg
fullscreen Održana Koordinacija župana, gradonačelnika i načelnika (4).jpg Održana Koordinacija župana, gradonačelnika i načelnika (4).jpg
Održana Koordinacija župana, gradonačelnika i načelnika (4).jpg
fullscreen Održana Koordinacija župana, gradonačelnika i načelnika (5).jpg Održana Koordinacija župana, gradonačelnika i načelnika (5).jpg
Održana Koordinacija župana, gradonačelnika i načelnika (5).jpg
fullscreen Održana Koordinacija župana, gradonačelnika i načelnika (6).jpg Održana Koordinacija župana, gradonačelnika i načelnika (6).jpg
Održana Koordinacija župana, gradonačelnika i načelnika (6).jpg
fullscreen Održana Koordinacija župana, gradonačelnika i načelnika (7).jpg Održana Koordinacija župana, gradonačelnika i načelnika (7).jpg
Održana Koordinacija župana, gradonačelnika i načelnika (7).jpg
fullscreen Održana Koordinacija župana, gradonačelnika i načelnika (8).jpg Održana Koordinacija župana, gradonačelnika i načelnika (8).jpg
Održana Koordinacija župana, gradonačelnika i načelnika (8).jpg

Župan Vukovarsko -srijemske županije, Damir Dekanić, održao je danas u Velikoj županijskoj vijećnici, u Vukovaru Koordinaciju s gradonačelnicima i načelnicima.

- Ovo je jedna od redovnih koordinacija na kojoj ćemo se dotaknuti svih aktualnih tema, a na prvo mjesto bi stavio organiziranje javnog odnosno školskog prijevoza jer tu postoji nekoliko modela, pa želim dobiti povratnu informaciju što žitelji županije u konačnici žele – rekao je župan Dekanić.

Pojasnio je da školski prijevoz pokriva samo školarce i nešto je povoljnija opcija od javnog prijevoza koji pokriva sve stanovnike.

- Vidjeti ćemo kakvi će biti zaključci i u suglasju sa drugim županijama ćemo donijeti odluku u kojem smjeru ići – poručio je.

Što se pak turističkog dijela priče tiče smatra kako naša županija za sada kaska za drugim dijelovima Hrvatske pa je ključno težište razvoja staviti na gospodarstvo i prerađivačku industriju.

- Na takav način možemo zaokružiti cijelu priču i kroz turizam, te smatram kako u tom dijelu imamo puno prostora – rekao je župan i pozvao sve jedinice lokalne samouprave da svaka u svom dijelu, autonomno, napravi svoj plan, pa da ih se onda može objediniti  na nivou cijele županije.

A ravnateljica Razvojne agencije VSŽ, Zrinka Čobanković,  je rekla kako će na Koordinaciji gradonačelnicima i načelnicima prezentirati javne pozive koji su trenutno u tijeku, a namijenjeni su baš jedinicama lokalne samouprave i županijama.

- Istakla bih natječaj Ministarstva turizma koji se financira iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, a odnosi se na ulaganja u javnu turističku infrastrukturu i mogu se financirati posjetiteljski centri, u vidu valorizacije infrastrukture kulturne i prirodne baštine, gastronomske i enološke ponude – istaknula je Z. Čobanković.

Pojasnila je i da je minimalna vrijednost koja se može dobiti od osam do pedeset milijuna kuna, te da je druga grupa ulaganja za koju se mogu dobiti sredstva iz domene aktivnog turizma što pokriva sve sportske aktivnosti koje su u funkciji turizma i lječilišnog turizma. Minimalna vrijednost mogućih bespovratnih sredstava je od 9 do čak 130 milijuna kuna.

- Omjer ulaganja je 100 posto što znači da jedinice lokalne samouprave moraju imati samo spremnu projektno - tehničku dokumentaciju, te pravovaljanu građevinsku dozvolu i studiju izvodljivosti – poručila je .

Na Koordinaciji se govorilo i o izmjenama Zakona o lovstvu, a izmjene će ići u nekoliko smjerova od kojih je najvažniji onaj da će se ići u promjene stavki kojima su županijama, prema starom zakonu iz 2019. oduzeta sredstva, u iznosu od oko pola milijuna kuna, a koje jedinica regionalne samouprave treba vratiti vlasnicima zemljišta koji nemaju pravo na lov, lokalnoj zajednici, lovoovalštenicima i lovačkim udrugama.

- Također novi zakon donosi i neke tehničke izmjene u svezi nadležnosti županijskih skupština i samih župana, a svakako ćemo nastojati da se u njega ugradi i zaštita staništa jer se suočavamo sa velikim problemom krčenja kanala, pa divljač izumire – rekao je Krunoslav Buhač,  zamjenik pročelnika za šumarstvo i lovstvo Vukovarsko-srijemske županije.

Dodao je i kako će se nada da će novi zakon konačno riješiti i najveći problem koji predstavljaju štete u poljoprivredi.

- Kako sada stvari stoje uvijek su krivci bili ovlaštenici što po meni nije uredu, pa se nadam da će zakon točno propisati neke stvari koje će onda natjerati osiguravajuće kuće da počnu raditi police osiguranje – pojasnio je Buhač.

Ispis
Vrh