Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

Održana druga sjednica Županijske skupštine

  • 16. srpnja 2009.
  • Ostalo
fullscreen Održana druga sjednica Županijske skupštine (1).jpg Održana druga sjednica Županijske skupštine (1).jpg
Održana druga sjednica Županijske skupštine (1).jpg
fullscreen Održana druga sjednica Županijske skupštine (2).jpg Održana druga sjednica Županijske skupštine (2).jpg
Održana druga sjednica Županijske skupštine (2).jpg
fullscreen Održana druga sjednica Županijske skupštine (3).jpg Održana druga sjednica Županijske skupštine (3).jpg
Održana druga sjednica Županijske skupštine (3).jpg
fullscreen Održana druga sjednica Županijske skupštine (4).jpg Održana druga sjednica Županijske skupštine (4).jpg
Održana druga sjednica Županijske skupštine (4).jpg

Sjednica je započela izvješćem Mandatnog povjerenstva koje je verificiralo mandat Zoranu Nikoliću, koji dolazi na mjesto vijećnika umjesto Vojislava Stanimirovića.

Usvojeno je izvješće o izvršenju Proračuna za 2008. godinu, iz kojeg je vidljivo da su prihodi Županije iznosili 222.825.925,09 kn i ostvareni su u 96,20% u odnosu na plan. Kroz cijelu proteklu godinu financijsko stanje Županije i likvidnost nisu dolazili u pitanje.

Zanimljive su bile i rasprave o Izvješćima o radu bolnica Vinkovci i Vukovar, te Domovima zdravlja sa područja županije kao i Zavoda za javno zdravstvo. Iz svega se iščitava da je napravljen značajan pomak u zdravstvu, no i dalje prisutan nedostatak  kadrova u ustanovama.

Vezano uz izvješće Uprave za ceste, najavljeno je da će se održavanje i radovi na cestama i dalje nastaviti, naravno ovisno o financijskim sredstvima. Plinara Istočne Slavonije, kao i Uprava šuma Vinkovci,  ostvarili su u protekloj godini rekordne prihode, na čemu su uprave dobile zaslužene pohvale vijećnika.

Na kraju sjednice održan je i aktualni sat gdje su ovoga puta vijećnici Branislav Tušek (SDP), Stevan Grbatinić (SDP) i Blaž Jukić (HDSSB) postavili pitanja županu.

Branislav Tušek je zatražio da se objasne posljednje smjene u Vupiku, te kakvo je trenutno financijsko stanje u toj firmi.

Župan Božo Galić je pojasnio kako je Vupik u procesu privatizacije, kao i Vinka, te se zalaže za što bržu i kvalitetniju privatizaciju.

Zamjenik župana Željko Cirba je također rekao kako je cilj kvalitetna privatizacija, te sačuvati radna mjesta. Podsjetio je na velike ratne štete koje je Vupik pretrpio, te da je dosadašnja uprava radila koliko je mogla, no smatra kako Vupik ima budućnost.

Stevan Grbatinić je pitao zašto se sjednice Skupštine ne održavaju u Vukovaru i zašto su županijski uredi duplirani u Vinkovcima i Vukovaru.

Župan Galić mu je odgovorio kako jest sjedište županije u Vukovaru, ali da županija nije samo Vukovar nego sva mjesta koja se u njoj nalaze. Nažalost, u Vukovaru, u Palači „Srijem“ nema dovoljno kvalitetnog prostora za održavanje velikih radnih sjednica. Uredi nisu duplirani, ali ima ih i u Vinkovcima i u Vukovaru i tako će biti dok se ne iznađe prostor gdje bi se svi mogli smjestiti na jedno mjesto uključujući i Razvojnu agenciju, te Javnu ustanovu.

Blaža Jukića je zanimalo gdje se stiglo vezano uz pregovore sa ASA-om oko deponije, te problematika otkupa poljoprivrednog zemljišta u općina gdje je spor ulazak u posjed.

Župan je naglasio kao Općina mora riješiti stvar sa ASA-om i raskinuti ugovor, jer ona ima ugovor, a da Županija pri tome pomaže. Što se tiče poljoprivrednog zemljišta, Županija nema ingerencija u tom slučaju, ali može i hoće, u suradnji s općinama, pokušati ubrzati proces ukoliko postoje problemi.

Sjednica je završena u poslijepodnevnim satima.

Ispis
Vrh