Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

Održana četvrta sjednica Županijske skupštine

  • 29. listopada 2009.
  • Ostalo
fullscreen Održana četvrta sjednica Županijske skupštine Održana četvrta sjednica Županijske skupštine
Održana četvrta sjednica Županijske skupštine

Po drugi puta u ovom sazivu, sjednica Županijske skupštine održana je u Vukovaru, u velikoj županijskoj vijećnici u Palači „Srijem“, kojoj je nazočilo 38 vijećnika.

Sjednica je počela „promjenom“ mandata, budući da zbog nespojive dužnosti dosadašnja vijećnica Anica Birač (SDP) nije više u mogućnosti obnašati svoju dužnost, na njeno mjesto je imenovan Željko Janović (SDP).

Usvojena je Odluka o donošenju Procjene ugroženosti stanovništva, materijalnih i kulturnih dobara Vukovarsko-srijemske županije, Odluka o osnivanju, organiziranju i pripravi specijalističkih postrojbi civilne zaštite u Vukovarsko-srijemskoj županiji te Odluka o određivanju operativnih snaga zaštite i spašavanja i pravnih osoba od interesa za zaštitu i spašavanje u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Skupština je prihvatila i prijedloge za godišnje nagrade i povelje, pa će tako na svečanoj sjednici povodom Dana Županije 11.11.2009. u Otoku nagradu za životno djelo primiti Milka Vida, godišnje nagrade Tereza Krmek, Zvonimir Vanđura, Tomislav Talanga, MPG Lipa, gradski muzej Vukovar, Protein Bobota i Vinkovački vodovod i kanalizacija. Povelje će dobiti Ikom, KUD Kristal Sladorana, KUD Mijat Stojanović i DVD Drenovci. Posebna počast Županije dodijelit će se posthumno generalu Blagi Zadri.

Zamjenik župana Mato Golubičić imenovan je za predsjednika Županijskog povjerenstva za ravnopravnost spolova, a donešena je i odluka o prijateljstvu i suradnji sa Splitsko-dalmatinskom županijom posebno na području gospodarstva, kulture i očuvanja tradicijskih proizvodnji.

Na kraju sjednice slijedio je aktualni sat, na kojem su, kao i uvijek, vijećnici postavljali pitanja.

Stjepan  Abramović (HDZ) je pitao gdje se došlo sa osnivanjem srednje škole u Drenovcima, Mate Brletić (DC) je postavio pitanje Vukovarske i Šarengradske ade, i gdje se došlo po pitanju definiranja granica na tom području, Nikolu Mažara (HDZ) je zanimalo kakva je trenutačna situacija sa privatizacijom Vupika, s obzirom na sve natpise koji su se mogli pročitati u tisku. Jozo Škegro (HNS) je pitao o  promjeni sustava PDV-a kod OPG-a, kao i sustava poticaja u poljoprivredi,  Jovan Ajduković (SDSS) naveo je primjer, po njegovom mišljenju, narušavanja ljudskih prava, zbog neprimanja u službu jednog kandidata za policijskoj djelatnika dok je Stevan Grbatinić (SDP) upozorio je na probleme ribara na Dunavu, i najavio tiskovnu konferenciju na kojoj će detaljno izaći u javnost sa problemima. Davorin Pezerović (HDSSB) je pitao o dovršetku izgradnje bolnice u Vinkovcima i iz kojih će se sredstava financirati, te o koncesijama javnih zdravstvenih službi.

Župan Božo Galić i pročelnik Upravnog odjela za školstvo, kulturu i šport Grgo Krajina odgovorili da  ima uvjeta za osnivanje srednje škole u Drenovcima i da je Županija za sada svoj dio posla napravila, te da se čeka mišljenje ministarstva.

O problemu Vukovarske i Šarengradske ade često vode razgovori, ali je za taj problem isključivo nadležna državna komisija za granice i da treba prepustiti njima da rade svoj posao.

Župan Galić i zamjenik župana Željko Cirba su rekli kako su zaprimljene kvalitetne ponude za privatizaciju Vupika, koje se razmatraju u Fondu za privatizaciju, i da je prioritet očuvanje radnih mjesta i daljnja ulaganja u proizvodnju. Župan je naglasio kako je uspješna privatizacija neophodna, inače će se dovesti u pitanje opstanak tvrtke.

Župan je naglasio vijećnicima, odgovarajući na danas postavljena pitanja, kako je bitno razumjeti nadležnost Županije, i da će se uvijek zalagati da županijske službe svoj dio posla obave što je prije i kvalitetnije moguće, ali da ne može i ne želi utjecati na rad drugih službi koje nisu u županijskoj nadležnosti.

O poticajima je rekao kako je jasno da stari sustav ima svojih praznina a novi je usklađen sa pravilnicima Europske unije, dok je pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i šumarstvo Andrija Matić istaknuo kako je novi sustav pravedniji i omogućit će puno bolju raspodjelu sredstava.

Župan je pohvalio Udrugu ribara na dosadašnjem radu i poduzetim aktivnostima, a smatra da treba sjesti za stol i s predstavnicima druge strane i sve probleme otkloniti na taj način, te se obratiti nadležnoj službi za ribarstvo u okviru ministarstva.

O bolnici je rečeno kako je kroz kredit koji je podignula Županija i iz decentraliziranih sredstava predviđen samo građevinski dio radova, dok se oprema predviđa financirati novcem nadležnog ministarstva. Namjera je bila završiti taj dio radova do kraja godine, no zbog poznate situacije predviđa se rok završetka ožujak ili travanj iduće godine.  Što se koncesija tiče, župan je rekao kako su naše zdravstvene službe jedine na području Slavonije koje su spremne za davanje koncesija već do kraja ove godine, što je zakonski rok, ali s obzirom da druge županije kasne moguće je pomjeranje tog roka za još šest mjeseci. Ako i ne bude pomjeranja „naši“ su spremi –rekao je župan. Oko straha o budućoj ulozi domova zdravlja župan je rekao kako u novom ustrojstvu domovi zdravlja dobivaju još veću ulogu i ne treba biti zabrinutosti u pogledu njihove budućnosti.

Ispis
Vrh