Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

Održana 7. Međunarodna energetska konferencija o biomasi i obnovljivim izvorima energije (OIE)

  • 24. veljače 2017.
  • Gospodarstvo
fullscreen Održana 7. Međunarodna energetska konferencija o biomasi i obnovljivim izvorima energije (OIE) (1).jpg Održana 7. Međunarodna energetska konferencija o biomasi i obnovljivim izvorima energije (OIE) (1).jpg
Održana 7. Međunarodna energetska konferencija o biomasi i obnovljivim izvorima energije (OIE) (1).jpg
fullscreen Održana 7. Međunarodna energetska konferencija o biomasi i obnovljivim izvorima energije (OIE) (2).jpg Održana 7. Međunarodna energetska konferencija o biomasi i obnovljivim izvorima energije (OIE) (2).jpg
Održana 7. Međunarodna energetska konferencija o biomasi i obnovljivim izvorima energije (OIE) (2).jpg
fullscreen Održana 7. Međunarodna energetska konferencija o biomasi i obnovljivim izvorima energije (OIE) (3).jpg Održana 7. Međunarodna energetska konferencija o biomasi i obnovljivim izvorima energije (OIE) (3).jpg
Održana 7. Međunarodna energetska konferencija o biomasi i obnovljivim izvorima energije (OIE) (3).jpg
fullscreen Održana 7. Međunarodna energetska konferencija o biomasi i obnovljivim izvorima energije (OIE) (4).jpg Održana 7. Međunarodna energetska konferencija o biomasi i obnovljivim izvorima energije (OIE) (4).jpg
Održana 7. Međunarodna energetska konferencija o biomasi i obnovljivim izvorima energije (OIE) (4).jpg
fullscreen Održana 7. Međunarodna energetska konferencija o biomasi i obnovljivim izvorima energije (OIE) (5).jpg Održana 7. Međunarodna energetska konferencija o biomasi i obnovljivim izvorima energije (OIE) (5).jpg
Održana 7. Međunarodna energetska konferencija o biomasi i obnovljivim izvorima energije (OIE) (5).jpg

Danas je u Zagrebu u organizaciji Hrvatskog drvnog klastera i CROBIOM – Hrvatske udruge biomase, a pod pokroviteljstvom Ministarstva zaštite okoliša i energetike održana 7. Međunarodna energetska konferencija o biomasi i obnovljivim izvorima energije (OIE).

Konferencija je okupila preko 250 sudionika iz različitih institucija – ministarstava, agencija, jedinica lokalne i regionalne samouprave, kao i predstavnika udruga i poslovnog sektora.

Na konferenciji se raspravljalo o politici EU u odnosu na korištenje OIE, ulozi biomase u prilagodbi klimatskim promjenama, jačanju i širenju tržišta peleta, te o tehnološkim inovacijama i najboljim europskim praksama kada je riječ o proizvodnji biomase i energije iz drva.

Posebnu pažnju sudionika konferencije izazvala je rasprava o najavljenom uvođenju trošarina na proizvodnju energije iz biomase u Republici Hrvatskoj.

Izlaganja na ovu temu imali su dr.sc. Guste Santini, zatim hrvatski eurozastupnik Davor Škrlec, predsjednik Svjetske asocijacije za biomasu dr. Heinz Kopetz, te predsjednik Europskog vijeća za pelet – Eric Vial.

U tim izlaganjima su naglasili da su klimatske promjene  i porast koncentracije CO2 u atmosferi prvenstveno posljedica spaljivanja fosilnih goriva.

Politika gotovo svih članica EU, a pogotovo najrazvijenijih je da se trošarine uvode na proizvedenu energiju iz fosilnih goriva, a za energiju iz obnovljivih izvora se dapače, izdvajaju značajna poticajna sredstva.

Prema podacima EUROSTAT-a, Hrvatska je ispunila kvotu od 20% udjela energije iz OIE, no treba imati na umu da je ta energija najvećim dijelom proizvedena u vjetroelektranama.

Tržište peleta iz drva u svijetu doživljava svojevrstan boom, a isti trend je prisutan i u našim nacionalnim okvirima, pa bi uvođenje mjera kojima bi taj trend bio zaustavljen, svakako imalo negativan učinak na gospodarski rast, osobito u drvoprerađivačkom sektoru i sektoru proizvodnje energije.

Zaključak rasprave je da bi uvođenje trošarina dovelo u velike poteškoće sve dosadašnje ulagače u kogeneracijska postrojenja, kao i proizvođače drvnog peleta.

Time bi se u pitanje ponovo dovelo povjerenje investitora u javne politike i sigurnost ulaganja u Republici Hrvatskoj, ali isto tako bi se izgubio veliki broj radnih mjesta, osobito u ruralnim područjima.

U tom kontekstu, Vladi RH i nadležnim institucijama, organizator će uputiti i službeni dopis u kojem će biti navedeni usvojeni zaključci i prijedlozi.

Na konferenciji je u ime Vukovarsko-srijemske županije bio prisutan pročelnik UO za gospodarstvo Zdenko Podolar.

Ispis
Vrh