Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

Održana 17. sjednica Koordinacije župana, gradonačelnika i načelnika Vukovarsko-srijemske županije

  • 22. veljače 2021.
  • Ostalo
fullscreen Održana 17. sjednica Koordinacije župana, gradonačelnika i načelnika VSŽ (1).jpg Održana 17. sjednica Koordinacije župana, gradonačelnika i načelnika VSŽ (1).jpg
Održana 17. sjednica Koordinacije župana, gradonačelnika i načelnika VSŽ (1).jpg
fullscreen Održana 17. sjednica Koordinacije župana, gradonačelnika i načelnika VSŽ (2).jpg Održana 17. sjednica Koordinacije župana, gradonačelnika i načelnika VSŽ (2).jpg
Održana 17. sjednica Koordinacije župana, gradonačelnika i načelnika VSŽ (2).jpg
fullscreen Održana 17. sjednica Koordinacije župana, gradonačelnika i načelnika VSŽ (3).jpg Održana 17. sjednica Koordinacije župana, gradonačelnika i načelnika VSŽ (3).jpg
Održana 17. sjednica Koordinacije župana, gradonačelnika i načelnika VSŽ (3).jpg

U velikoj županijskoj vijećnici u Vinkovcima održana je 17. sjednica Koordinacije župana, gradonačelnika i načelnika Vukovarsko-srijemske županije kojoj je predsjedao župan Božo Galić, a raspravljalo se o sljedećim temama:

Krunoslav Buhač, zamjenik pročelnika Upravnog odjela za poljoprivredu upoznao je nazočne s pismom namjere vlasnika skloništa za nezbrinute životinje u svezi prodaje ili najma spomenutog objekta. Sukladno Zakona o zaštiti životinja na području jedne županija obvezno mora postojati jedno registrirano sklonište za nezbrinute životinje, sukladno zakonskim i podzakonskim propisima. Pošto je jedino registrirano sklonište na području naše županije prema najavi vlasnika pred zatvaranjem, ponuđeno je županiji i općinama i gradovima da to sklonište otkupe i preuzmu upravljanje njime. Bitno je naglasiti da ako niti jedna fizička ili pravna osoba nije osnovala sklonište za napuštene životinje, sklonište su dužni sukladno zakonu osnovati JLS i županija. Načelno je dogovoreno zajedničko postupanje po ovom pismu namjere te u skladu s time će županijske službe pripremiti modele otkupa i upravljanja.

Ružica Čavar, referent za socijalnu skrb Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb ukratko je podnijela izvješće o radu Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe opojnih droga i drugih ovisnosti, te predložila nastavak projekta o sufinanciranju provedbe medijske kampanje borbe protiv ovisnosti o duhanskim proizvodima, alkoholu i drogama na području županije. Županija i jedinice lokalne samouprave potpisati će novi ugovori za naredne tri godine. Istaknula je važnost kampanje, i upozorila je na sve veću pojavnost ovisnosti koja se tiče cjelokupne zajednice. Što se tiče sufinanciranju prijevoza umirovljenika slabijeg imovnog stanja u toplice, Vukovarsko-srijemska županija je jedina na državnoj razini koja na ovaj način barem malo olakšava umirovljeničku svakodnevicu. Predložila je da iznosi sufinanciranja ostanu na istoj razini te će se ugovori između županije i jedinica lokalne samouprave potpisati za naredne tri godine.

Ljubica Potočić, predsjednica Društva Hrvatska žena Vinkovci, upoznala je općine i gradove s prijedlogom koji bi u budućnosti mogao olakšati provođenje značajne humanitarne aktivnosti  a koju provode već 13 godina. Zahvaljujući donacijama brojnih čimbenika  egzistira stan  u Zagrebu u kojem po potrebi borave maligno bolesna djeca i njihovi roditelji čije troškove održavanja snosi Društvo Hrvatska žena. S obzirom da u tom stanu po potrebi borave djeca iz gotovo svih mjesta naše županije, zamolila je sve općine i gradove da se uključe i pomognu u sufinanciranju režija i održavanja stana sa simboličnim iznosima prema svojim mogućnostima. Sve jedinice lokalne samouprave odlučile su prihvatiti ovaj prijedlog i uključiti se u humanitarni projekt.

Krunoslav Srpak, viši savjetnik u Uredu župana informirao je o članstvu vukovarsko-srijemske županije u RegHub mreži . Početkom 2021. Županija je dio Mreže regionalnih središta za preispitivanje provedbe politika EU. Riječ je o platformi namijenjenoj za prikupljanje iskustava i savjetovanja s ključnim lokalnim i regionalnim akterima u vezi s provedbom politika EU-a. Mreža regionalnih središta RegHub sastoji se od 46 europskih regija i gradova koji ocjenjuju provedbenu politiku EU. Pozvao je na suradnju i uspostavu komunikacije sa općinama i gradovima.

Ispis
Vrh