Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

Održan VII. Knjiški Krnjaš posvećen akademiku Stjepanu Jeciću

  • 09. lipnja 2022.
fullscreen Održan VII. Knjiški Krnjaš posvećen akademiku Stjepanu Jeciću (1).jpg Održan VII. Knjiški Krnjaš posvećen akademiku Stjepanu Jeciću (1).jpg
Održan VII. Knjiški Krnjaš posvećen akademiku Stjepanu Jeciću (1).jpg
www.novosti.hr
fullscreen Održan VII. Knjiški Krnjaš posvećen akademiku Stjepanu Jeciću (2).jpg Održan VII. Knjiški Krnjaš posvećen akademiku Stjepanu Jeciću (2).jpg
Održan VII. Knjiški Krnjaš posvećen akademiku Stjepanu Jeciću (2).jpg
www.novosti.hr
fullscreen Održan VII. Knjiški Krnjaš posvećen akademiku Stjepanu Jeciću (3).jpg Održan VII. Knjiški Krnjaš posvećen akademiku Stjepanu Jeciću (3).jpg
Održan VII. Knjiški Krnjaš posvećen akademiku Stjepanu Jeciću (3).jpg
www.novosti.hr

Danas je u rodnoj kući Ivana Kozarca u Vinkovcima održan VII. Knjiški Krnjaš. Ovogodišnja manifestacija posvećena je akademiku dr. sc. Stjepanu Jeciću iz područja tehničkih znanosti, točnije strojarstva. Jecić je publicirao 93 znanstvena rada, od čega 40 objavljenih u inozemnim časopisima i zbornicima, objavio je četiri udžbenika i jednu monografiju. Osnovao je Katedru za eksperimentalnu mehaniku na Fakultetu strojarstva i brodogradnje te unutar katedre i Laboratorij za eksperimentalnu mehaniku, a u dva je mandata bio predsjednik Hrvatskog društva za mehaniku. Za svoj rad primio je brojna priznanja i nagrade.

Voditeljica vinkovačkog Centra HAZU Anica Bilić istaknula je kako je Krnjaš mjesto kojim se mogu podičiti samo Vinkovci:

- Krnji Sokak mjesto je velike kulturne memorije koji pokazuje ogroman i kreativni ljudski potencijal. Ova kultna ulica iznjedrila je šest književnih i dva znanstvena imena koja su životom ili radom vezana za Krnjaš stoga je važno podsjećati kakvo bogatstvo imamo u našem gradu, rekla je Bilić.

Na Jecićev doprinos znanosti osvrnuli su se Ignac Lovrek, Janoš Kodvanj, Zdenko Jecić, Anica Bilić i Tihomir Marojević, predstavljena su i dva zbornika – „Knjiški Krnjaš III.”, Zbornik radova sa Znanstvenoga skupa Stjepan Đaković (1862. – 1948.), Horatius cybaliensis, u povodu 155. obljetnice rođenja te „Knjiški Krnjaš VII.”, Zbornik radova sa Znanstvenoga kolokvija u čast akademiku Stjepanu Jeciću.

Danas je prvi put predstavljen novi voditelj Centra za znanstveni rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Igor Anić te treba spomenuti da je Damjan Miklić Centru za znanstveni rad HAZU u Vinkovcima darovao knjižnu građu iz ostavštine akademika Ferde Šišića

Najavljeno je da će osmi Knjiški Krnjaš biti održan u čast Stephana Schulzera von Muggenburga, mikologa koji je umro u Vinkovcima 1892. godine.

Današnjem događaju je ispred Vukovarsko-srijemske županije prisustvovao Marko Vukolić iz Upravnog odjela za turizam i kulturu.

Izvor fotografija: www.novosti.hr

Ispis
Vrh