Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

Održan sastanak Vlade RH sa županima

  • 15. listopada 2021.
  • Ostalo
fullscreen Održan sastanak Vlade RH sa županima (1).jpg Održan sastanak Vlade RH sa županima (1).jpg
Održan sastanak Vlade RH sa županima (1).jpg
fullscreen Održan sastanak Vlade RH sa županima (2).jpg Održan sastanak Vlade RH sa županima (2).jpg
Održan sastanak Vlade RH sa županima (2).jpg
fullscreen Održan sastanak Vlade RH sa županima (3).jpg Održan sastanak Vlade RH sa županima (3).jpg
Održan sastanak Vlade RH sa županima (3).jpg
fullscreen Održan sastanak Vlade RH sa županima (4).jpg Održan sastanak Vlade RH sa županima (4).jpg
Održan sastanak Vlade RH sa županima (4).jpg
fullscreen Održan sastanak Vlade RH sa županima (5).jpg Održan sastanak Vlade RH sa županima (5).jpg
Održan sastanak Vlade RH sa županima (5).jpg

Zagrebačka županija i Grad Zaprešić bili su domaćini sastanka Vlade RH sa županima, predstavnicima Udruge gradova i Hrvatske zajednice općina.

Među ostalim, istaknuti su daljnji koraci u gospodarskom oporavku nakon potresa i pandemije, kao i poticanju poljoprivrede, ali i pitanja Šengenskog i Europskog gospodarskog prostora.

„Vjerujem kako je ova petogodišnja praksa stvorila jednu vrstu sinergije, povjerenja i intenzivnog zajedničkog rada, a od našeg zadnjeg susreta mislim da smo kao Vlada djelovali brzo, odlučno i odvažno po tri ključna pitanja: odgovora na korona krizu, zatim uspješnu turističku sezonu te očuvanju radnih mjesta“, istaknuo je predsjednik Vlade RH Andrej Plenković.

Premijer je čestitao i novoizabranom predsjedniku Hrvatske zajednice županija, županu Brodsko-posavske županije Danijelu Marušiću, koji je rekao: „Zdrava lokalna zajednica čini temelje i stupove nacionalnog, europskog i globalnog društva, a na nama je da joj pružimo podršku i priliku za daljnji razvoj“. Govoreći o pandemiji koronavirusa, naglasio je sinergijsko djelovanje lokalne, regionalne i nacionalne razine u borbi sa svim izazovima koje je donijela.

“U najvećoj krizi stvorili smo najbolje preduvjete za razvoj i stojimo na raspolaganju svim županijama kako bismo pomogli i podržali njihove projekte. Usvojili smo sve strateške dokumente na vrijeme te smo postavili financijski okvir za napredak i razvoj. Sada krećemo u fazu gospodarskog oporavka, a zajednički strateški cilj je članstvo u Schengenu i Eurozoni. Osim toga, moramo iskoristiti priliku koju nudi 25 milijardi eura bespovratnih europskih sredstava koje su nam na raspolaganju za razvoj Hrvatske u idućih deset godina”, poručio je Plenković, dodavši kako nakon gotovo dvije godine borbe s pandemijom imamo više zaposlenih nego pretkrizne 2019., dok je nezaposlenost na 7 posto.

Zamjenik župana Zagrebačke županije Ervin Kolarec zahvalio je Vladi na podršci Zagrebačkoj županiji na svim dosadašnjim projektima.

„Kako bi održala gospodarstvo na dosadašnjoj razini, Županija je dala svoj doprinos rekordnim iznosom bespovratnih potpora poduzetnicima u dvije pandemijske godine – 24 milijuna kuna“ rekao je Kolarec, istaknuvši pritom da je zasigurno najveći i najkompleksniji projekt – obnova od potresa.

Sjednici u Zaprešiću nazočio je župan Damir Dekanić.

Ispis
Vrh