Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

Održan sastanak i press konferencija povodom uspješnog završetka razminiranja za 2009. godinu

  • 22. ožujka 2010.
  • Ostalo
fullscreen Održan sastanak i press konferencija povodom uspješnog završetka razminiranja za 2009. godinu (1).jpg Održan sastanak i press konferencija povodom uspješnog završetka razminiranja za 2009. godinu (1).jpg
Održan sastanak i press konferencija povodom uspješnog završetka razminiranja za 2009. godinu (1).jpg
fullscreen Održan sastanak i press konferencija povodom uspješnog završetka razminiranja za 2009. godinu (2).jpg Održan sastanak i press konferencija povodom uspješnog završetka razminiranja za 2009. godinu (2).jpg
Održan sastanak i press konferencija povodom uspješnog završetka razminiranja za 2009. godinu (2).jpg
fullscreen Održan sastanak i press konferencija povodom uspješnog završetka razminiranja za 2009. godinu (3).jpg Održan sastanak i press konferencija povodom uspješnog završetka razminiranja za 2009. godinu (3).jpg
Održan sastanak i press konferencija povodom uspješnog završetka razminiranja za 2009. godinu (3).jpg
fullscreen Održan sastanak i press konferencija povodom uspješnog završetka razminiranja za 2009. godinu (4).jpg Održan sastanak i press konferencija povodom uspješnog završetka razminiranja za 2009. godinu (4).jpg
Održan sastanak i press konferencija povodom uspješnog završetka razminiranja za 2009. godinu (4).jpg

Povodom uspješnog završetka razminiranja za 2009. godinu, danas je u Palači Srijem u velikoj županijskoj vijećnici u Vukovaru održan sastanak i press konferencija na kojemu su uz župana  Božu Galića  i njegove suradnike nazočili  i osnivači Fonda za razminiranje Vukovarsko-srijemske županije, donatori  i potpisnici Sporazuma o sufinanciranju Fonda za razminiranje Vukovarsko-srijemske županije, saborski zastupnici, predstavnici Međunarodne zaklade za razminiranje i pomoć žrtvama mina i Hrvatskog centra za razminiranje.

Na sastanku su prezentirani  radovi razminiranja u 2009., planovi za 2010. godinu, kao i poslovi Fonda za razminiranje Vukovarsko-srijemske županije.

Prema riječima Otta Jungwirtha, ravnatelja Hrvatskog centra za razminiranje, od 2005. godine do 01. siječnja. 2010. godine miniski problem na području Vukovarsko-srijemske županije je prepolovljen. 2005 godine minski sumljivog područja bilo je 107 kvadratna kilometra, dok je sad  taj problem 56, 4 kvadratna kilometra- istaknuo je Jungwirth. Završetak razminiranja na području Hrvatske  očekuje se 2019. godine.

U 2010. godini i narednih nekoliko godina prioritet u razminiraju imati će poljoprivredne površine, s obzirom na to da su naseljena mjesta i prometnice uglavnom očišćene od mina.

U razminiranju Vukovarsko-srijemske županije značajnu ulogu u sufinanciranju preuzeo je Fond za razminiranje Vukovarsko-srijemske žuapnije.

Poduzeto je 7 projekata na sedam velikih lokacija( Vinkovci, Vukovar, Nuštar, Privlaka, Tordinci , Vučedol i Ivankovo), te je zajednici vraćeno 137, 9 hektara na uporabu- istaknuo je Zlatko Pavlović, kordinator za razminiranje u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Na kraju sastanka i press konferencije župan Božo Galić uručio je zahvalnice donatorima i potpisnicima Sporazuma o sufinanciranju Fonda za razminiranje Vukovarsko-srijemske županije, te s direktorom Međunarodne zaklade  za razminiranje i pomoć žrtvama mina Dorijanom Maršićem potpisao Memorandum o razumijevanju za izvedbu projekata razminiranja u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Memorandumom  je utvrđeno da će  Županija u Fond za razminiranje Vukovarsko-srijemske županije uplatiti milijun i pol kuna, dok će  Međunarodna zaklada za razminiranje i pomoć žrtvama mina još toliko osigurati iz sredstava Vlade Sjedinjenih Američkih Država.

Ispis
Vrh