Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

Održan radni sastanak predstavnika Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina s predstavnicima Županije

  • 30. ožujka 2022.
  • Ured župana
fullscreen Održan radni sastanak predstavnika Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina.jpg Održan radni sastanak predstavnika Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina.jpg
Održan radni sastanak predstavnika Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina.jpg

U maloj županijskoj vijećnici u Vukovaru održan je radni sastanak župana Damira Dekanića i zamjenika župana Srđana Jeremića s predstavnicima Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Vukovarsko – srijemske županije.

Teme razgovora odnosile su se na financiranje rada manjinskih vijeća i predstavnika nacionalnih manjina u tekućoj 2022. godini te na situaciju vezano za prihvat izbjeglica iz Ukrajine.

U tom kontekstu, župan Dekanić ponovio je želju i nastojanje da se prvim rebalansom županijskog proračuna osiguraju dodatna sredstva za rad manjinskih vijeća i predstavnika. Ukazao je na neizvjesnost i krizu koja postoji u društvu, a u kontekstu globalnih okolnosti koje imaju posljedice i na rad Županije. Predstavnica ukrajinske nacionalne manjine Tetyana Kochnyeva postavila je pitanja o evidentiranju, broju i smještaju izbjeglica.

Župan je istaknuo da Crveni križ na području VSŽ zadovoljavajuće obavlja sve zadaće vezane za prihvat izbjeglica.

Ukupan broj izbjeglica iz Ukrajine u Republici Hrvatskoj se procjenjuje na 10.000, a u Vukovarsko-srijemskoj županiji je evidentirano oko 100 osoba, što je još jedan pokazatelj stanja u našoj županiji.

Većina ih je smještena u Vinkovcima. Jedinicama lokalne samouprave na području naše županije je naloženo da evidentiraju kapacitete za smještaj, jer se očekuje porast broja izbjeglica.

Ukrajinska predstavnica je predložila da se organiziraju radionice hrvatskog jezika odraslim osobama, koje nisu uključene u sustav obrazovanja kao što imaju djeca.

Osim predstavnice ukrajinske nacionalne manjine, sastanku su još prisustvovali predsjednik, zamjenik  i tajnik Koordinacije Svetislav Mikerević, Joakim Erdelji i Dušan Latas.

Ispis
Vrh