Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

Održan komemorativni program „Ovčara – vječna rana“

  • 20. studenog 2018.
  • Hrvatski branitelji
fullscreen Održan komemorativni program „Ovčara – vječna rana“ Održan komemorativni program „Ovčara – vječna rana“
Održan komemorativni program „Ovčara – vječna rana“

U organizaciji Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskoga rata obilježena je 27. godišnjica stradanja medicinskog osoblja i ranjenika koji su odvedeni iz vukovarske bolnice i ubijeni na tom mjestu 20. studenog 1991.godine.

Polaganjem vijenaca podno spomen obilježja mjesta masovne grobnice Ovčara, molitvom i prigodnim komemorativnim programom pod nazivom  "Ovčara - vječna rana" .

Vijenac je podno Spomen-obilježja masovne grobnice položio i svijeće upalio župan Božo Galić te izaslanstvo Ministarstva hrvatskih branitelja,  Grada Vukovara  kao i članovi braniteljskih, stradalničkih i civilnih udruga.

Nakon sloma obrane i ulaska bivše JNA i srpskih paravojnih postrojba u vukovarsku ratnu bolnicu, iz nje su odvedene najmanje 264 osobe, od kojih je 200 ekshumirano iz masovne grobnice na Ovčari 1996. godine, dok se za preostalima još traga. Najmlađa žrtva bio je 16 - godišnji Igor Kačić, a najstarija žrtva imala je 87 godina.

Među ubijenima bili su i francuski ratni dragovoljac Jean-Michel Nicolier, jedna trudnica  te urednik i novinar Hrvatskog radija Vukovar Siniša Glavašević kao i radio tehničar Branimir Polovina.

Na mjestu masovne grobnice na Ovčari pročitana su imena svih žrtava s Ovčare za koje su molili gvardijan i župnik župe sv. Filipa i Jakova i dekan Vukovarskog dekanata fra Ivica Jagodić, fra Slavko Milić, župnik Župe sv. Josipa Radnika te vlč. Zvonimir Martinović, župnik župe BDM Kraljice Mučenika.

Istaknuto je na  komemoraciji kako se zločinci moraju kazniti i već je prošlo puno vremena otkako je to trebalo i učiniti. Treba ustrajati u otkrivanju istine i saznati gdje su nestale osobe iz vukovarske bolnice za kojima se traga još i danas. Kako je rečeno, teško je gledati zločince kako slobodno šeću gradom kao i one koji znaju, ali ne žele reći gdje su pokopani naši najmiliji.

Ispis
Vrh