Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

Održan 3. Memorijal hrvatskih branitelja „Bradarica – Jelaš“

  • 14. travnja 2018.
  • Hrvatski branitelji
fullscreen „Bradarica – Jelaš“ (1).jpg „Bradarica – Jelaš“ (1).jpg
„Bradarica – Jelaš“ (1).jpg
fullscreen „Bradarica – Jelaš“ (2).jpg „Bradarica – Jelaš“ (2).jpg
„Bradarica – Jelaš“ (2).jpg

Obilježana je 26. godišnjica pogibije trojice izviđača 2. bojne 109. vinkovačke brigade, u Tovarniku, Komletincima i Đeletovcima.

Ovom obilježavanju nazočio je župan Božo Galić, te je nakon komemoracije i svete mise za poginule branitelje položio vijenac kod križa pokraj crkve u Đeletovcima.

Na memorijalu prisjetili su se događaja iz  16. travnja 1992.godine kada su tijekom izvidnice trojica dragovoljaca, pripadnika navedene vinkovačke brigade – dvojica iz Tovarnika i jedan iz Đeletovaca poginula, a dvojica pripadnika specijalnih postrojbi pristiglih iz Međimurja zarobljena i nakon četiri mjeseca zatočeništva oslobođena u najvećoj razmjeni zarobljenika, u kolovozu 1992. u Nemetinu.

Tužni događaj se dogodio kada je u Slavoniji bio kakav-takav mir jer su se između hrvatskih i srpskih snaga rasporedili pripadnici UNTAES-a. Oni su imali mandat spriječiti sukobe i donijeti konačni mir koji je došao tek u siječnju 1998., kada je završen proces mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja.

Pripadnici 2. bojne 109. brigade branili su Vinkovce i okolicu u Domovinskom ratu na bojišnici dugačkoj 70 kilometara duž rijeke Bosut, od Komletinaca do Vinkovaca i Jarmine te šume Durgutovice na zapadu. Ova vinkovačka brigada je prva pričuvna brigada u RH i kroz njezine postrojbe prošlo je više od 9600 pripadnika, od kojih su 202 poginula, 640 ih je ranjeno, a 24 su i danas na popisu nestalih osoba.

Ispis
Vrh