Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

Održan 13. znanstveno-stručni skup o žrtvi Vukovara 1991.

  • 15. studenog 2013.
  • Hrvatski branitelji, Ostalo

U Vukovaru je održan 13. znanstveno-stručni skup "Vukovar '91. – devetnaest godina poslije". Naslov ovogodišnjeg skupa je bio "Victor Quia Victima – Nada za Hrvatsku".Skup je održan u organizaciji Centra za religijske studije Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar i područnoga centra Instituta Ivo Pilar u Vukovaru, te suorganizaciji Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda i Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Đakovu.

Na skupu je dvadesetak uglednih znanstvenika rasparavljalo o veličini, dubini i smislu žrtve, žrtvovanja, mučeništva, patnje i trpljenja Vukovara i Vukovaraca 1991. godine i kakav je učinak toga bio na stvaranje i obranu hrvatske države, ali i na Hrvatsku danas.

Sudionici skupa su prije početka istoga odali počast hrvatskim braniteljima i nenaoružanim civilima stradalim u obrani Domovine polaganjem vijenca i paljenjem svijeća na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata,a prigodnu molitvu izmolio je župnik župe sv. Filipa i Jakova, fra Ivica Jagodić. U sklopu održavanja skupa u klaustoru franjevačkog samostana otvorena je i izložba naslovljena "Dar za Vukovar" koja obuhvaća darove koje su brojni hodočasnici i posjetitelji darovali franjevačkom samostanu i gradu Vukovaru u proteklih 12 godina.

Skup je prigodnim riječima otvorio ravnatelj Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar, prof. dr. sc. Vlado Šakić. U protokolarnom dijelu skupa sudionike i goste je među ostalima pozdravio župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić .

Ispis
Vrh