Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

Odana počast žrtvama Veleprometa

  • 20. studenog 2010.
  • Hrvatski branitelji

Obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine i 19. obljetnice stradanja Vukovara u Domovinskom ratu završilo je danas komemorativnim skupom i odavanjem počasti žrtvama ubijenim 20. studenog 1991. na poljoprivrednom dobru Ovčara nedaleko od Vukovara.

U ime Vukovarsko-srijemske županije vijenac su položili i svijeću zapalili zamjenik župana Željko Cirba i predstojnik Ureda župana Marinko Beljo.
Tijekom komemorativnog programa pod nazivom „Zašto ste ranili naš grad“ u organizaciji Udruge udovica hrvatskih branitelja Domovinskog rata Vukovar,  kod mjesta masovne grobnice pročitana su imena svih 200 žrtava ubijenih na Ovčari, a toliko je i crvenih ruža položeno na mjesto masovne grobnice. 

Prije Ovčare, polaganjem vijenca te paljenjem svijeća u dvorištu Veleprometa odana je počast Vukovarcima ubijenim i nestalima na tom mjestu. 

Vijenac u spomen na žrtve Veleprometa kod spomen ploče  u dvorištu zloglasnog logora, položili su Miroslav Acić, Želimir Kuđerski i Miroslav Košir.

U Veleprometu je srpski agresor u rujnu 1991. otvorio prihvatni logor kroz koji je tijekom okupacije Vukovara, po podacima Hrvatskoga društva logoraša srpskih koncentracijskih logora (HDLSKL), prošlo oko 10.000 branitelja i civila.

Predsjednik Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora-Ogranak Vukovar Zdravko Komšić  je naglasio kako je na Veleprometu ubijeno najmanje 700 branitelja i civila, a od tog broja još se uvijek 324 osobe vode nestalima.

Svetu Misu zadušnicu za ubijene i nestale zatočenike iz Veleprometa služio je u dvorištu te vukovarske tvrtke vinkovački župnik, dekan mons. Tadija Pranjić.

Ispis
Vrh