Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

Obljetnica pogibije zapovjednika Trpinjske ceste general bojnika Blage Zadre

  • 16. listopada 2020.
  • Hrvatski branitelji
fullscreen Obljetnica pogibije zapovjednika Trpinjske ceste general bojnika Blage Zadre (1).jpg Obljetnica pogibije zapovjednika Trpinjske ceste general bojnika Blage Zadre (1).jpg
Obljetnica pogibije zapovjednika Trpinjske ceste general bojnika Blage Zadre (1).jpg
fullscreen Obljetnica pogibije zapovjednika Trpinjske ceste general bojnika Blage Zadre (2).jpg Obljetnica pogibije zapovjednika Trpinjske ceste general bojnika Blage Zadre (2).jpg
Obljetnica pogibije zapovjednika Trpinjske ceste general bojnika Blage Zadre (2).jpg
fullscreen Obljetnica pogibije zapovjednika Trpinjske ceste general bojnika Blage Zadre (3).jpg Obljetnica pogibije zapovjednika Trpinjske ceste general bojnika Blage Zadre (3).jpg
Obljetnica pogibije zapovjednika Trpinjske ceste general bojnika Blage Zadre (3).jpg

Program obilježavanja započeo je polaganjem vijenaca na grobu general-bojnika Blage Zadre na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru. Vijenac na njegov grob položili su i svijeće upalili članovi obitelji i rodbine Blage Zadre te brojna izaslanstva, među kojima i potpredsjednik Vlade i ministar branitelja Tomo Medved, ministar obrane Mario Banožić, ministar vanjskih i europskih poslova dr.sc. Gordan Grlić Radman, vukovarsko-srijemski župan Božo Galić te predstavnici Grada Vukovara kao i braniteljskih i stradalničkih udruga.
 
Vijenci su položeni i svijeće upaljene i na grobu bojnika Alfreda Hilla, prvog zapovjednika satnije Vojne policije Vukovar, koji je također poginuo na današnji dan 1991. u Vukovaru, a pokopan je na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata.
 
Nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća, održana je sveta misa zadušnica u župnoj crkvi Gospe Fatimske, a potom i komemorativan skup kod Spomen doma na Trpinjskoj cesti.
 
“Životni stil, ideale i način na koji je general bojnik Blago Zadro vidio Hrvatsku, po mnogo čemu možemo i primijeniti i danas 2020. godine. Vrlo je važno da uvijek pronosimo istinu o postojanju generacija i takvih ljudi kao što je bio general bojnik Blago Zadro”, izjavio je potpredsjednik Vlade, ministar Medved.
 
General bojnik Blago Zadro  poginuo je u obrani Vukovara od velikosrpske agresije, 16. listopada 1991.godine, blizu Trpinjske ceste, u Kupskoj ulici nedaleko od željezničke pruge, pokošen rafalom iz puškostrojnice dok je vodio svoje suborce u akciju.
 
Tijelo Blage Zadre prebačeno je u vukovarsku bolnicu gdje je dr. Juraj Njavro utvrdio njegovu smrt. Nakon što su njegovi posmrtni ostatci ekshumirani u ljeto 1998., zajedno s 937 žrtava iz masovne grobnice na vukovarskome Novom groblju, pokopan je u Aleji hrvatskih branitelja na  Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata.

Ispis
Vrh