Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

Obilježena žrtva Borova Naselja za Domovinu

  • 19. studenog 2019.
  • Hrvatski branitelji
fullscreen Obilježena žrtva Borova Naselja za Domovinu (1).jpg Obilježena žrtva Borova Naselja za Domovinu (1).jpg
Obilježena žrtva Borova Naselja za Domovinu (1).jpg
fullscreen Obilježena žrtva Borova Naselja za Domovinu (2).jpg Obilježena žrtva Borova Naselja za Domovinu (2).jpg
Obilježena žrtva Borova Naselja za Domovinu (2).jpg
fullscreen Obilježena žrtva Borova Naselja za Domovinu (3).jpg Obilježena žrtva Borova Naselja za Domovinu (3).jpg
Obilježena žrtva Borova Naselja za Domovinu (3).jpg
fullscreen Obilježena žrtva Borova Naselja za Domovinu (4).jpg Obilježena žrtva Borova Naselja za Domovinu (4).jpg
Obilježena žrtva Borova Naselja za Domovinu (4).jpg

U Borovu Naselju, u vukovarskoj gradskoj četvrti, komemorativni skup pod nazivom „Žrtva Borova Naselja za Domovinu“, održan je ispred ostataka nekadašnje ratne bolnice i skloništa u Borovo Commercu.

Nakon okupacije Borova Naselja, koja je pretrpilo ogromne ratne štete i potpuno uništeno u velikosrpskoj agresiji, na današnji dan zarobljeno i odvedeno više od 100 osoba, a ubijena 51 osoba, dok se još uvijek traži za 55 nestalih osoba.

Izaslanstva predvođena Udrugom Vukovarske majke položila su vijence u čast i spomen poginulim i nestalima u Borovu Naselju. Zajednički vijenac položili su predstavnici Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, Zajednice udruga civilnih stradalnika Domovinskog rata i Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja. Potom su vijenac položili predstavnici državnog vrha te regionalne i lokalne samouprave,

U ime Vlade Republike Hrvatske skupu sjećanja nazočio je  i vijenac položio ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved u pratnji suradnika, pomoćnika ministra Stjepana Sučića i ravnatelja Memorijalnog centra Domovinskog rata Vukovar Krunoslava Šeremeta.

Izaslanstvo Vukovarsko-srijemske županije na čelu sa županom Božom Galićem u čijem sastavu su bili zamjenici Damir Barna i Josip Dabro te savjetnik župana za branitelje Marinko Beljo, nazočilo je skupu i položilo vijenac, kao i izaslanstvo Grada Vukovara, Hrvatske vojske i Policijske uprave Vukovarsko-srijemske, te brojne udruge.

Okupljenima se obratila predsjednica Udruge Vukovarske majke Manda Patko, te je ponovo apelirala na savjest onih koji znaju istinu o sudbinama osoba nestalih u Domovinskom ratu i istaknula: „Ovdje, ispred ostataka Borovo Commerca, prisjećamo se svih koji su zbog ljubavi prema domu poginuli. Naši najmiliji koje tražimo su naša bolna rana koja neće zastarjeti. Mnogi nas ne mogu razumjeti, ali ne razumijemo ni mi kada će doći kraj ovom lutanju. Zločin još uvijek traje, jer i šutnja je zločin. I danas apeliramo na savjest onih koji znaju gdje su naši najmiliji.“

Učenici Osnovne škole Siniše Glavaševića iz Borova izveli su himnu Republike Hrvatske te prigodne recitale skupine autora, među ostalima i pjesmu Vanje Radauša „Ova je zemlja Hrvatska“.

Kolona sjećanja je, po završetku programa, išla Ulicom Blage Zadre i Trpinjskom cestom do crkve Gospe Fatimske, gdje je služena sveta misa.

Programom „Svjedočenjem protiv zaborava“, na obali Dunava u Borovu, odala se počast stradalim braniteljima i civilima.  Položeni su vijenci i upaljene svijeće i kod spomen-obilježja na farmi Lovas, a potom se vijencima i upaljenim svijećama počast odala kod spomen-obilježja nestalima u Domovinskom ratu u Borovu Naselju, gdje su vijence položili i članovi izaslanstva Vukovarsko-srijemske županije.

Ispis
Vrh