Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

Obilježena 29. obljetnica velike razmjene zarobljenika srpskih koncentracijskih logora

  • 22. svibnja 2021.
  • Hrvatski branitelji
fullscreen Obilježena 29. obljetnica velike razmjene zarobljenika srpskih koncentracijskih logora (1).jpg Obilježena 29. obljetnica velike razmjene zarobljenika srpskih koncentracijskih logora (1).jpg
Obilježena 29. obljetnica velike razmjene zarobljenika srpskih koncentracijskih logora (1).jpg
Izvor foto: press 032
fullscreen Obilježena 29. obljetnica velike razmjene zarobljenika srpskih koncentracijskih logora (2).jpg Obilježena 29. obljetnica velike razmjene zarobljenika srpskih koncentracijskih logora (2).jpg
Obilježena 29. obljetnica velike razmjene zarobljenika srpskih koncentracijskih logora (2).jpg
Izvor foto: press 032
fullscreen Obilježena 29. obljetnica velike razmjene zarobljenika srpskih koncentracijskih logora (3).jpg Obilježena 29. obljetnica velike razmjene zarobljenika srpskih koncentracijskih logora (3).jpg
Obilježena 29. obljetnica velike razmjene zarobljenika srpskih koncentracijskih logora (3).jpg
Izvor foto: press 032
fullscreen Obilježena 29. obljetnica velike razmjene zarobljenika srpskih koncentracijskih logora (4).jpg Obilježena 29. obljetnica velike razmjene zarobljenika srpskih koncentracijskih logora (4).jpg
Obilježena 29. obljetnica velike razmjene zarobljenika srpskih koncentracijskih logora (4).jpg
Izvor foto: press 032

U organizaciji Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora (HDLSKL), danas je obilježena 29. godišnjica prve velike razmjene ratnih zarobljenika, kada je po načelu "svi za sve" razmijenjeno 288 logoraša.

Okupljanjem kod Lipovca preživjeli logoraši prisjetili su se današnjeg dana 1992. godine, kada je održana prva velika razmjena hrvatskih branitelja zatočenih u srpskim koncentracijskim logorima.

Predsjednik HDLSKL Vukovarsko-srijemske županije Dragutin Guzovski naglasio je kako je do danas umrlo oko 3.000 nekadašnjih logoraša srpskih koncentracijskih logora. Osjećaj sreće i zahvalnosti što su živi izašli iz logora isprepliću se s osjećajem tuge i sjećanja na prijatelje i suborce koji su podlegli od mučenja i batinjanja u logorima.

U ime Vlade, na komemoraciji je sudjelovao ministar obrane dr.sc. Mario Banožić, poručivši kako je Hrvatska sazdana na žrtvi hrvatskih branitelja.

- "Hvala vam za to i što ste učinili da razvijamo tri stvari - srce da stvorimo državu, glavu koja može razmišljati u kojem pravcu se država treba razvijati i ruke koje trebaju raditi za ovu državu." - rekao je ministar Banožić, te je istaknuo kako su hrvatski branitelji u Domovinskom ratu udarili temelje Hrvatske vojske.

Župan Božo Galić pozvao je na kažnjavanje odgovornih za zlostavljanja i ubojstva u srbijanskim logorima rekavši kako je kažnjavanje zločinaca preduvjet trajnog mira, te je rekao: - "Iznimno smo ponosni na sve ono što su učinili hrvatski branitelji i zbog njih moramo biti još čvršći i jači u izgradnji bolje i sretnije Hrvatske."

Izaslanik ministra hrvatskih branitelja, državni tajnik Darko Nekić rekao je kako je Vlada još prošle godine donijela odluku o osnivanju povjerenstva i stručnog tima koji će se baviti tužbama protiv srbijanskih vojnih zapovjednika i Republike Srbije.

Molitvu je predvodio lipovački župnik, vlč. Petar Maskaljević.

Ispis
Vrh