Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

Obilježena 29. obljetnica stradanja mještana Berka

  • 02. rujna 2020.
  • Hrvatski branitelji
fullscreen Obilježena 29. obljetnica stradanja mještana Berka (1).jpg Obilježena 29. obljetnica stradanja mještana Berka (1).jpg
Obilježena 29. obljetnica stradanja mještana Berka (1).jpg
fullscreen Obilježena 29. obljetnica stradanja mještana Berka (2).jpg Obilježena 29. obljetnica stradanja mještana Berka (2).jpg
Obilježena 29. obljetnica stradanja mještana Berka (2).jpg
fullscreen Obilježena 29. obljetnica stradanja mještana Berka (3).jpg Obilježena 29. obljetnica stradanja mještana Berka (3).jpg
Obilježena 29. obljetnica stradanja mještana Berka (3).jpg

U organizaciji Općine Tompojevci, Mjesnog odbora Berak i Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata, u Berku je obilježen Dan stradanja mještana Berka u Domovinskom ratu.

Program je započeo misom zadušnicom za sve poginule u crkvi Mučeništva svetog Ivana Krstitelja u Berku koju je služio velečasni Krešimir Aračić.

Svetoj misi nazočio je zamjenik župana Josip Dabro, sa savjetnikom župana Marinkom Beljom, te su položili vijenac i zapalili svijeću kod spomen obilježja za sve poginule i nestale u Domovinskom ratu, zajedno sa izaslanicima ministarstva branitelja i obrane, te suborcima kao i članovima obitelji stradalih mještana.

Berak je jedno od naselja u Vukovarsko – srijemskoj županiji, gdje su počinjeni teški zločini protiv stanovnika naselja, a o razmjerima stradanja mještana Berka govori i to da je ubijeno 46 stanovnika od kojih se njih 11 još uvijek vode kao nestali. U Berku je bio ustrojen i logor kroz koji su prošli mnogi od mještana. Još uvijek se traga za nestalima, a njihove obitelji čekaju dan kada će saznati istinu i dostojno ih sahraniti te im odati počast i zapaliti svijeću.

“Vjerujem kako su ovdje u Berku, na današnji dan prije 29 godina počinjeni najteži zločini protiv čovjeka i čovječnosti. Samo ovdje u Berku ubijeno je 46 stanovnika od kojih njih jedanaest još uvijek smatramo nestalima. Njihova žrtva zaslužuje sjećanje i počast, a najviše od svega, poslije 29 godina zaslužuje istinu. Ratno stradanje je ostavilo svoj danak u cijeloj Vukovarsko-srijemskoj županiji, o čemu svjedoče tužne obljetnice koje nas svake godine okupljaju.”- rekao je zamjenik Dabro.

Istaknuto je kako je film o stradanju Berka snimljen i u fazi je montaže, a premijerno prikazivanje očekuje se u listopadu ili studenom.

Ispis
Vrh