Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

Obilježena 29.obljetnica poginulih 12 hrvatskih redarstvenika u Borovu selu

  • 02. svibnja 2020.
  • Hrvatski branitelji
fullscreen Obilježena 29.obljetnica poginulih 12 hrvatskih redarstvenika u Borovu selu (1).jpg Obilježena 29.obljetnica poginulih 12 hrvatskih redarstvenika u Borovu selu (1).jpg
Obilježena 29.obljetnica poginulih 12 hrvatskih redarstvenika u Borovu selu (1).jpg
fullscreen Obilježena 29.obljetnica poginulih 12 hrvatskih redarstvenika u Borovu selu (3).jpg Obilježena 29.obljetnica poginulih 12 hrvatskih redarstvenika u Borovu selu (3).jpg
Obilježena 29.obljetnica poginulih 12 hrvatskih redarstvenika u Borovu selu (3).jpg
fullscreen Obilježena 29.obljetnica poginulih 12 hrvatskih redarstvenika u Borovu selu.jpg Obilježena 29.obljetnica poginulih 12 hrvatskih redarstvenika u Borovu selu.jpg
Obilježena 29.obljetnica poginulih 12 hrvatskih redarstvenika u Borovu selu.jpg

"Navik on živi ki zgine pošteno! " 🙏

Obilježena je 29. obljetnica poginulih 𝟭𝟮 𝗵𝗿𝘃𝗮𝘁𝘀𝗸𝗶𝗵 𝗿𝗲𝗱𝗮𝗿𝘀𝘁𝘃𝗲𝗻𝗶𝗸𝗮, pripadnika vinkovačke Jedinice specijalne policije, koji su dali ono najvrjednije što su imali, a to je život za samostalnost i neovisnost Hrvatske.

Policajci su išli izvršiti zadaću i spašavati svoje zarobljene kolege te su mučki dočekani u zasjedi, ubijeni i masakrirani u centru sela Borova, a među njima su stradali: Stipan Bošnjak (1955.), Antun Grbavac (1961.), Josip Culej (1966.), Mladen Šarić (1965.), Zdenko Perica (1965.), Zoran Grašić (1969.), Ivica Vučić (1961.), Luka Crnković (1970.), Marinko Petrušić (1966.), Janko Čović (1965.), Željko Hrala (1968.), Mladen Čatić (1971.) te su ranili još 26 policajaca.

Zbog mjera nacionalnog Stožera civilne zaštite RH koje su još uvijek na snazi, u vezi pandemije virusom COVID-19, ove godine izostala je tradicionalna komemorativna svečanost, kao i mimohod Udruge specijalne policije proizašle iz Domovinskog rata od ulaza u Borovo do spomen-obilježja, te memorijalna utrka na stadionu HNK Cibalia u Vinkovcima.

Izaslanstva koja su odavala počast, izmjenjivala su se svakih pola sata, a prvi su ruže na spomen obilježje u tadašnjem Borovom Selu a danas Borovu, položili i svijeće zapalili članovi njihovih obitelji i rodbine, prijatelji i suborci.

Zatim su ruže položili i svijeću zapalili izaslanstvo Predsjednika RH, Hrvatskog sabora i Vlade RH, koje su predvodili posebni savjetnik za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković, saborski zastupnik Dražen Milinković, te potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Ispred Vukovarsko- srijemske županije ruže su položili zamjenici župana Damir Barna i Josip Dabro te savjetnik župana za branitelje Marinko Beljo.

Svetu misu zadušnicu za ubijene redarstvenike u vinkovačkoj Župnoj crkvi sv. Euzebija i Poliona služili su začasni kanonik i župnik msgr. Tadija Pranjić te policijski kapelan vlč. Ivan Begović, a nazočio je župan Božo Galić.

Ispis
Vrh