Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

Obilježena 28. obljetnica osnutka 4. bojne vukovarske 3. gardijske brigade

  • 15. lipnja 2019.
  • Hrvatski branitelji
fullscreen Obilježena 28. obljetnica osnutka 4. bojne vukovarske 3. gardijske brigade.jpg Obilježena 28. obljetnica osnutka 4. bojne vukovarske 3. gardijske brigade.jpg
Obilježena 28. obljetnica osnutka 4. bojne vukovarske 3. gardijske brigade.jpg
Foto: Mirjana Đermadi

Na Memorijalnome groblju žrtava iz Domovinskoga rata položeni su vijenci i upaljene svijeće poginulim braniteljima, pripadnicima 4. bojne vukovarske 3. gardijske brigade, koja je osnovana na današnji dan 1991. godine.

Vijenac je položio župan Božo Galić kao što su položili i izaslanstva državnoga vrha, Ministarstva obrane, Ministarstva branitelja, Unutarnjih poslova Hrvatskoga časničkoga zbora, Hrvatskoga generalskoga zbora Udruge 4. bojne vukovarske 3. gardijske brigade i grada Vukovara.

Molitvu je na Memorijalnome groblju žrtava iz Domovinskoga rata predvodio dekan, župnik i gvardijan fra Ivica Jagodić.

Tom prigodom, predsjednik Udruge 4. bojne vukovarske 3. gardijske brigade Pero Perić je rekao: "Naša je postrojba na današnji dan prije 28. godina brojala 165 branitelja, no kroz ovu je postrojbu prošlo oko 1.000 ljudi, a ostali su samo oni najuporniji, naglasio je Perić. On je pojasnio kako je do kraja borbenih djelovanja postrojba brojila 306 branitelja i bila je najelitnija postrojba koja je preuzimala na sebe sve najzahtjevnije ratne zadatke."

Tijekom obrane Vukovara 1991.godine Perić je obnašao dužnost zamjenika zapovjednika obrane grada od 15. 8. do 2. 9. i zamjenik zapovjednika 4. bojne vukovarske 3. gardijske brigade i podsjetio je na tijek osnivanja postrojbe.
Naveo je kako je gardijske postrojbe utemeljio prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman i one su nosile glavi teret obrane Republike Hrvatske.

Pukovnik hrvatske vojske i zamjenik zapovjednika 4. bojne vukovarske 3. gardijske brigade Ivan Anđelić Doktor podsjetio je na formiranje brigade te je spomenuo: "Ova je postrojba tijekom obrane Vukovara izgubila 87 pripadnika i upravo zahvaljujući pripadnicima ove postrojbe, neprijateljske srpske paravojne postrojbe i tadašnja JNA u Vukovaru su pretrpjeli najteže gubitke."

U okviru programa obilježavanja u Policijskoj postaji Vukovar održan je prigodan program te položeni vijenci i upaljene svijeće za zapovjednika obrane Sajmišta Ivana Poljaka Sokola koji je poginuo upravo na tome mjestu, a sve nazočne je pozdravio i prigodne riječi uputio župan Božo Galić.

Ispis
Vrh