Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

Obilježena 25.obljetnica slakovačkog progonstva

  • 20. rujna 2016.
  • Hrvatski branitelji, Ostalo
fullscreen Obilježena 25.obljetnica slakovačkog progonstva (1).jpg Obilježena 25.obljetnica slakovačkog progonstva (1).jpg
Obilježena 25.obljetnica slakovačkog progonstva (1).jpg
izvor: www.vktv.tv
fullscreen Obilježena 25.obljetnica slakovačkog progonstva (2).jpg Obilježena 25.obljetnica slakovačkog progonstva (2).jpg
Obilježena 25.obljetnica slakovačkog progonstva (2).jpg
izvor: www.vktv.tv

Polaganjem vijenaca i svetom misom, obilježena je tužna obljetnica progonstva Slakovčana te stradanje civila i branitelja, koje se dogodilo na današnji dan 1991. godine. 

Uz mještane Slakovaca te predstavnike Općine Stari Jankovci i Grada Otoka, ispred Vukovarsko-srijemske županije vijenac je položio zamjenik župana Željko Cirba i savjetnik župana Grgo Krajina.

Slakovci su ukupno dali 25 žrtava, od kojih još uvijek nisu pronađeni svi posmrtni ostaci. Iako je postojao anonimni telefon za dojavu o grobnicama i počiniteljima, on nije nikad zazvonio, niti je itko procesuiran za zločine u Slakovcima.

Osim u napadima na Slakovce, kad je dio sela sravnjen do temelja, mještani su stradali, točnije ubijeni su nakon okupacije. U napadu su poginula dva mještana, od ispaljene minobacačke granate. No, masakr onih koji nisu otišli, uslijedio je po okupaciji mjesta.

No, slakovačku tragediju osvijetlila je priča o humanosti i ljudskosti jer broj žrtava sigurno bi bio i veći, da susjedi Otočani nisu žurno izgradili pontonski most kojim su mještani izbjegli iz okruženog sela te se privremeno smjestili u Otoku. Bila je ovo gesta koja je učvrstila prijateljstvo te pokazala da i u najgoroj muci postoje oni koji će pružiti ruku spasa, a ta gesta nije zaboravljena niti 25 godina poslije, kao što nije zaboravljena ni žrtva Slakovaca u Domovinskom ratu.

Ispis
Vrh