Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

Obilježena 23.obljetnica osnutka 5.gardijske brigade „Sokolovi“ iz Vinkovaca

  • 03. listopada 2015.
  • Hrvatski branitelji

U organizaciji Udruge veterana 5. gardijske brigade „Sokolovi“ Vinkovci svečano je obilježena 23. obljetnica osnutka 5.gardijske brigade, koja je ratovala od Slavonije do Dalmacije.

Ovoj svečanosti nazočilo je izaslanstvo Vukovarsko-srijemske županije na čelu sa županom Božom Galićem.

- Peta gardijska brigada Sokolovi vodila je legendarne bitke u Domovinskom ratu, vodila je čisti, pobjednički rat, uz velika odricanja, žrtvu za sve ono što imamo danas. Uvijek se moramo sjećati dana kad smo s krunicom oko vrata obranili našu Hrvatsku. Ne smijemo zaboraviti ni one dane kada su vojnici, od maloljetnika do staraca i žena, bili na prvoj crti - rekao je Zoran Marunček, predsjednik Udruge veterana 5. GBR.

Program obilježavanja počeo je u Gradskom kazalištu “Joza Ivakić” izložbom ratnih fotografija i projekcijom filma “Magnum Crimen 1945.”. Središnja proslava održana je u danas okupljanjem na pješačkoj zoni u Vinkovcima. Misu zadušnicu za sve poginule i umrle hrvatske branitelje u crkvi sv. Euzebija i Poliona predvodio je župnik mons. Tadija Pranjić. Nakon mise, gradskim ulicama do vojarne 5. gardijske brigade „Slavonski sokolovi“ prošao je svečani mimohod na čijem su se čelu nalazili pripadnici Udruge veterana 5.gardijske brigade „Sokolovi“ Sokolske garde, Plesna udruga Vinkovačke mažoretkinje te Gradski puhački orkestar.

U vojarni su podno spomen-obilježja poginulim pripadnicima 5. GBR položeni vijenci i zapaljene svijeće. Osim izaslanstva Vukovarsko-srijemske županije na čelu sa županom Galićem, vijence su položili i izaslanik predsjednice RH, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, izaslanik ministra branitelja RH, te brojna druga izaslanstva gardijskih brigada. Obilježavanje je završeno 1. Sportskim susretima 5. GBR na izletištu „Sopot“.

Ispis
Vrh