Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

Obilježena 11.godišnjica ustroja vinkovačke Gardijske oklopno-mehanizirane brigade HKoV-a OS RH

  • 03. travnja 2018.
  • Hrvatski branitelji
fullscreen 11.obljetnica ustroja GOMB HKoV OS RH (1).jpg 11.obljetnica ustroja GOMB HKoV OS RH (1).jpg
11.obljetnica ustroja GOMB HKoV OS RH (1).jpg
izvor: FB Hrvatski Vojnik
fullscreen 11.obljetnica ustroja GOMB HKoV OS RH (2).jpg 11.obljetnica ustroja GOMB HKoV OS RH (2).jpg
11.obljetnica ustroja GOMB HKoV OS RH (2).jpg
izvor: FB Hrvatski Vojnik
fullscreen 11.obljetnica ustroja GOMB HKoV OS RH (3).jpg 11.obljetnica ustroja GOMB HKoV OS RH (3).jpg
11.obljetnica ustroja GOMB HKoV OS RH (3).jpg
izvor: FB Hrvatski Vojnik
fullscreen 11.obljetnica ustroja GOMB HKoV OS RH (4).jpg 11.obljetnica ustroja GOMB HKoV OS RH (4).jpg
11.obljetnica ustroja GOMB HKoV OS RH (4).jpg
izvor: FB Hrvatski Vojnik
fullscreen 11.obljetnica ustroja GOMB HKoV OS RH (5).jpg 11.obljetnica ustroja GOMB HKoV OS RH (5).jpg
11.obljetnica ustroja GOMB HKoV OS RH (5).jpg
izvor: FB Hrvatski Vojnik

U  vojarni  5. gardijske brigade „Slavonski sokolovi“ u Vinkovcima obilježena je 11. godišnjica ustrojavanja Gardijske oklopno-mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske Oružanih snaga Republike Hrvatske te svečano ispraćen 2. hrvatski kontingent u sklopu NATO ojačane prednje prisutnosti (2. HRVCON eFP) u Republiku Poljsku.

U okviru svečanosti, kod spomen-obilježja poginulim pripadnicima 5. gardijske brigade Hrvatske vojske položeni su vijenci, u kapelici u krugu vojarne služena je sveta misa, a potom je položen i kamen temeljac za novu kapelicu. Također, u krugu vojarne postavljen je i taktičko-tehnički zbor naoružanja i opreme, koje su građani obilazili promatrajući svu tehniku s kojom raspolaže hrvatska vojska.

Današnjoj svečanosti su nazočili potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević te načelnik Glavnog stožera OSRH, general zbora Mirko Šundov, župan Božo Galić, zamjenik župana Josip Dabro, predstavnici Grada Vinkovaca, udruga proisteklih iz DR-a kao i ostalih institucija.

Tom prigodom ministar Krstičević je rekao: -„Svi dijelovi pobjedničke hrvatske vojske su važni, ali gardijske brigade su nešto posebno, one su štit i ponos i trebamo im odati priznanje i zahvalnost za sve što su napravile u Domovinskome ratu, ali i onome što čine u miru.“.

General Šundov je istaknuo: -„Cilj odlaska 2. hrvatskog kontigenta u Poljsku je jačanje kolektivnog odvraćanja i obrane Saveza na istočnom krilu NATO-saveza. Ojačana pojačana prednja prisutnost NATO-a potvrđuje i pokazuje zajedništvo i jedinstvo država članica te snažnu transatlantsku vezu“, dodajući kako Republika Hrvatska svojim sudjelovanjem u tim aktivnostima potvrđuje solidarnost prema partnerima i dokazuje da je vjerodostojna članica Saveza predana zajedničkim ciljevima. 

Trenutno je oko 500 hrvatskih vojnika u različitim misijama i operacijama.

Ispis
Vrh