Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

Obilježen slom obrane vukovarskog prigradskog naselja Lužac

  • 02. studenog 2015.
  • Hrvatski branitelji

Polaganjem vijenaca kod spomen križa danas je obilježen slom obrane vukovarskog prigradskog naselja Lužac. Toga dana su pripadnici JNA i srpske paravojne postrojbe ušle u naselje i u njemu počinile stravičan pokolj te tako izbile na Dunav. To je značilo presijecanje obrane Vukovara na dva dijela što je, kako kažu preživjeli branitelji, bio početak kraja obrane Vukovara.

Ispred Vukovarsko-srijemske županije vijenac su položili župan Božo Galić i zamjenik župana Željko Cirba, odavajući počast svim mučki ubijenima i stradalima braniteljima i civilima Lušca u Domovinskom ratu.

Predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara Franjo Šoljić tom prilikom je istaknuo: - Slomom Lušca hrvatski branitelji s položaja u Borovu Naselju i oni kod Trpinjske ceste više nisu mogli stupiti u vezu što je rezultiralo slomom obrane Vukovara. Ulaskom u Lužac mučki je ubijeno 70 branitelja i civila.  Ovaj pokolj ostao je gotovo prešućen u hrvatskoj javnosti pa je i više od 20 godina nakon njega ostao nepoznat i zaboravljen.

Branitelji podsjećaju i kako je Lužac upravo stoga imao iznimno značenje za obranu Vukovara ali i da su toga bili svjesni i agresori. Zato su u više navrata i pokušavali zauzeti Lužac što im je toga 2. studenoga 1991. godine i uspjelo.

Ispis
Vrh