Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

Obilježen Dan Vukovarsko-srijemske županije

  • 11. studenog 2022.
fullscreen U Županji ovogodišnje obilježavanje Dana VSŽ.png U Županji ovogodišnje obilježavanje Dana VSŽ.png
U Županji ovogodišnje obilježavanje Dana VSŽ.png

Na blagdan sv. Martina biskupa, prigodnim svečanim programom Vukovarsko-srijemska županija obilježila je svoj Dan u gradu na Savi, u Županji.

Svečani dio programa započeo je održavanjem svete mise koju je predvodio pomoćni biskup Đakovačko-osječke nadbiskupije mons. Ivan Ćurić, a nastavilo se odavanjem počasti polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća svim poginulim hrvatskim braniteljima i civilima Domovinskog rata te održavanjem Svečane sjednice Županijske skupštine Vukovarsko-srijemske županije.

Na svečanoj sjednici sudjelovali su učenici Glazbene škole u Županji i Vinkovcima, učenici OŠ Marinci, KUD „Tomislav“ iz Županje te TS „Najbolji hrvatski tamburaši“.

Svečanu sjednicu Županijske skupštine otvorio je predsjednik Skupštine Dražen Milinković, koji se obratio nazočnima i svima čestitao Dan Vukovarsko-srijemske županije, potom je predstavljen kratki video u kojem su prikazani svi projekti koji su učinjeni u proteklom razdoblju kao i oni koji su u tijeku ili se planiraju.

Potom je župan Damir Dekanić u svojem obraćanju, ocijenio proteklu godinu kao dinamičnu i izazovnu, ali s brojnim pozitivnim pomacima. Brojni su, kako je rekao, parametri koji upućuju na to. Gospodarstvenici u protekloj godini bilježe značajan porast prihoda, gotovo 50 posto, uz značajan porast dobiti i povećanje izvoza, porast broja poduzeća i obrta, porast zaposlenosti i blagi porast plaća.

„Kada ovakvi rezultati budu imali kontinuitet, kada dostignemo hrvatski prosjek plaća, moći ćemo slobodno reći da smo na putu oporavka. Mudrom politikom hrvatske Vlade, uz maksimalan angažman svih županijskih struktura, siguran sam u brze i značajne rezultate”, poručio je Dekanić, napomenuvši kako se snažan razvoj županije temelji na povlačenju bespovratnih europskih sredstava, u čemu važnu ulogu ima i projekt Slavonija, Baranja i Srijem.

„Kroz taj je projekt, istaknuo je, ugovoreno ukupno 3,97 milijardi kuna vrijednosti projekata po čemu je Vukovarsko-srijemska druga od pet slavonskih županija. Želimo napredovati, ideje imamo i zahvalni smo na svakoj pomoći“ – rekao je župan.

Izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, zastupnik u Saboru i gradonačelnik Otoka Josip Šarić u svojem obraćanju rekao kako stanovnici ove županije znali su odgovoriti na sve izazove u proteklih 30 godina.

„Odgovorili smo snagom zajedništva, hrabrosti i mudrosti i vjerom u Boga, kako u Domovinskom ratu, kada smo očuvali i obranili ovaj prostor, vratili se u mjesta koja su bila okupirana pa kroz sve izazove koje smo uspješno odradili a čeka nas još uvođenje eura  i ulazak u schengenski prostor te vjerujem kako ćemo u pomoć Vlade RH i to savladati i osjetiti napredak ovoga kraja.“ – spomenuo je Šarić.

Ovogodišnje obilježavanje Dana Vukovarsko-srijemske županije upriličio je i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, koji je položio je vijenac i zapalio svijeću ispred Spomen obilježja poginulim braniteljima županjske Posavine, a potom je sudjelovao na svečanoj sjednici Županijske skupštine.

Predsjednik Plenković je tom prilikom poručio kako je Vukovarsko-srijemska županija izrazito važna za Hrvatsku – kako zbog drvne industrije, tako i zbog poljoprivrede te razvoja malog i srednjeg poduzetništva, a predstavlja i važan prometni pravac, , te dodao kako je važna i zbog čuvanja kao i zaštite hrvatske granice.

„Drago mi je što smo našim mjerama koje su spriječile krizu, s 250 milijuna kuna alocirali za 17.000 radnika u 2.500 firmi u ovoj županiji. Oni su uz pomoć Vlade prebrodile Covid krizu, a sada koriste pakete koje smo donijeli u travnju i rujnu kako bismo ublažili efekte ove energetske i prehrambene krize uzrokovane ruskom agresijom u Ukrajini”, poručio je Plenković. naglasivši kako Županija bilježi niz postignuća za koja su, među ostalim, zaslužne i reforme Vlade te investicije vrijednosti četiri milijarde kuna. 

Uz predsjednika Vlade,  ovogodišnje obilježavanje Dana Vukovarsko-srijemske županije upriličili su ministar obrane Mario Banožić, predsjednik Vlade Županije Posavske  Đuro Topić, saborski zastupnici Mladen Karlić, Marijan Balić, Nikola Mažar i Marijan Pavliček, izaslanik načelnika GS OS RH i zapovjednik Gardijsko-oklopne mehanizacije brigadir Valentin Skroza, izaslanik ministra hrvatskih branitelja Stipo Rimac, savjetnik ministrice RRFEU i bivši župan Božo Galić, prvi župan Matej Janković, zatim državni tajnici MUP-a, Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine kao i Središnjeg državnog ureda za obnovu i stameno zbrinjavanje, zatim zamjenici župana Osječko-baranjske i Brodsko-posavske županije, te predstavnici hrvatskih zajednica i javnih institucija iz Bosne i Hercegovine te AP Vojvodine. Nazočili su i generalni konzul RH u Mostaru te generalni konzul RS u Vukovaru, predsjednik Uprave HŽ Putnički promet te predstavnici ostalih državnih poduzeća, gradonačelnici Iloka i Vinkovaca i Županje Marina Budimir, Ivan Bosančić i Damir Juzbašić, načelnici općina, dekani katoličkog dekanata i svećenici, kao i predstavnici svih ostalih vjerskih zajednica, te predstavnici pravosudnih tijela vatrogastva, društava Crvenog križa, civilne zaštite, prosvjetnih, kulturnih, zdravstvenih i socijalnih ustanova, nacionalnih manjina, sportskih društava, umirovljenika te razvojnih agencija i LAG-ova, kao i gospodarstvenici i obrtnici.

Na svečanoj sjednici Županijske skupštine dodijeljena su i ovogodišnja priznanja Vukovarsko-srijemske županije.

Nagradu za životno djelo dobili su:

*Marko Bubalo, svećenik u miru, za iznimna postignuća u području humanitarnoga i pastoralnoga djelovanja te podizanju digniteta svećeničkoga zvanja

*Ružica Marić, prof. arheologije, za izniman doprinos kulturi te čuvanju hrvatske kulturne i povijesne baštine

Nagrade su dodijeljene:

*Veleučilištu „Lavoslav Ružička“ u Vukovaru, za dosadašnje rezultate u razvoju visokoobrazovne djelatnosti i obrazovanju studenata na području županije

*Tvrtki Zuki d. o. o., za graditeljstvo, trgovinu i usluge, za iznimna ostvarenja u području gospodarske djelatnosti te obilježavanja 30 godina uspješnog poslovanja

*dr. sc. Đuri Senčiću, za izniman doprinos u području znanosti i obrazovanja

*Vladimiru Voćancu, za izniman doprinos u području kulture i obrazovanja te humanitarnoga djelovanja

Povelje su uručene:

*Stjepanu Draganiću, za izniman doprinos zbrinjavanju stanovnika i imovine na području županije

*Ivanu Schweizeru, za izniman doprinos u području humanitarnoga djelovanja

*Stjepanu Jurilju, za izniman doprinos u području humanitarnoga djelovanja

*Darku Grdeniću, za izniman doprinos u području humanitarnoga djelovanja

*Vlatku Miksadu, za izniman doprinos u području humanitarnoga djelovanja

*Dariji Gongeta, za iznimna ostvarenja u području prosvjete te predanoga pedagoškoga rada na ostvarivanju prava djeteta

*Dječjem vrtiću Vukovar 1, za izniman rad u predškolskom sustavu, povezivanju s lokalnom zajednicom, humanitarnom djelovanju te djelovanju na očuvanju i zaštiti okoliša

*Rekreacijsko sportskoj udruzi za treniranje karatea – Karate klubu „Max“ Ivankovo, za izniman doprinos u području sporta te rada s djecom i mladima.

Uz župana Dekanića, svečanosti su nazočili zamjenici župana Franjo Orešković i Srđan Jeremić, potpredsjednici Skupštine Boris Dragičević i Davor Benić, pročelnik Ureda župana Marko Dikonić te ostali pročelnici Upravnih odjela i Službi kao i djelatnici.

Fotogalerija

Ispis
Vrh