Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

Obilježen Dan vukovarskih branitelja

  • 09. ožujka 2019.
  • Hrvatski branitelji
fullscreen Obilježen Dan vukovarskih branitelja (1).jpg Obilježen Dan vukovarskih branitelja (1).jpg
Obilježen Dan vukovarskih branitelja (1).jpg
fullscreen Obilježen Dan vukovarskih branitelja (2).jpg Obilježen Dan vukovarskih branitelja (2).jpg
Obilježen Dan vukovarskih branitelja (2).jpg
fullscreen Obilježen Dan vukovarskih branitelja (3).jpg Obilježen Dan vukovarskih branitelja (3).jpg
Obilježen Dan vukovarskih branitelja (3).jpg
fullscreen Obilježen Dan vukovarskih branitelja (4).jpg Obilježen Dan vukovarskih branitelja (4).jpg
Obilježen Dan vukovarskih branitelja (4).jpg

U Bogdanovcima i Vukovaru obilježen Dan hrvatskih braniteljica i branitelja Vukovara polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen obilježja u Bogdanovcima te polaganjem vijenaca na Memorijalnome groblju žrtava iz Domovinskoga rata u Vukovaru, odana je počast svim poginulim i nestalim te ubijenim braniteljicama i braniteljima, koji su svoje živote položili za obranu grada Vukovara ali i za obranu Republike Hrvatske.

I ove godine obilježena je 28. godišnjica postrojavanja nenaoružanih odreda u Bogdanovcima, kada je na dan 10. ožujka 1991.  po prvi puta bilo postrojavanje nenaoružanih odreda hrvatskih braniteljica i branitelja, s  ukupno 2.500 osoba,  koji su zapravo bili temelj stvaranja 204. vukovarske brigade.

Ispred Vukovarsko-srijemske županije vijence su položili zamjenik župana Damir Barna i savjetnik župana za branitelje Marinko Beljo.

Polaganju vijenaca sudjelovali su i: i izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske Ante Deur, izaslanica predsjednika Hrvatskoga sabora Marijana Balić, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske i državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas, izaslanik potpredsjednika Vlade RH i ministra obrane te načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske brigadni general Željko Živanović, izaslanik ministra hrvatskih branitelja Stjepan Sučić, izaslanik ravnateljstva policije i načelnik Policijske uprave Vukovarsko-srijemske Fabijan Kapular, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Nikola Mažar te brojni predstavnici državnih, vjerskih, kulturnih, obrazovnih i društvenih institucija, kao i udruga proisteklih iz Domovinskog rata. Grada Vukovara, braniteljskih udruga kao i gradova i općina iz Republike Hrvatske te Bosne i Hercegovine

Molitvu je predvodio župnik župe sv. Filipa i  Jakova i vukovarski gvardijan fra Ivica Jagodić.

Uslijedila je potom i sveta misa za sve poginule, ubijene i nestale branitelje Vukovara, u Crkvi sv. Filipa i Jakova.

Središnji događaj bila je Svečana akademija posvećena hrvatskim braniteljicama i braniteljima Vukovara koja se održala u Hrvatskom domu u Vukovaru, a koju su svojom izvedbom upotpunili članovi Dramsko-recitatorske skupine Gimnazije Vukovar.

Ispis
Vrh