Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

Obilježen Dan stradanja mještana Berka

  • 02. rujna 2019.
  • Hrvatski branitelji
fullscreen Obilježen Dan stradanja mještana Berka Obilježen Dan stradanja mještana Berka
Obilježen Dan stradanja mještana Berka

U organizaciji Općine Tompojevci, Mjesnog odbora Berak i UHDDR Tompojevci obilježen je Dan stradanja mještana Berka u Domovinskom ratu.

Ispred Vukovarsko-srijemske županije obilježavanju nazočio je zamjenik župana Josip Dabro, te ujedno sudjelovao na svetoj misi u Crkvi sv. Ivana Krstitelja u Berku a zatim položio vijenac i zapalio svijeću kod spomen obilježja u centru sela za sve poginule i nestale mještane.

Tom prigodom zamjenik Dabro je rekao: „Vjerujem kako su ovdje u Berku, na današnji dan prije 28 godina počinjeni najteži zločini protiv čovjeka i čovječnosti. Treba bez oklijevanja i jasno reći da je rat koji se kod nas u Hrvatskoj vodio od 1991. do 1995. bio osmišljen i pokrenut izvana, s područja koje ni zemljopisno ni politički ne pripada Hrvatskoj, osvajački i ubilački rat. Samo ovdje u Berku ubijeno je 46 stanovnika od kojih njih jedanaest još uvijek smatramo nestalima. Njihova žrtva zaslužuje sjećanje i počast, a najviše od svega, poslije 28 godina zaslužuje ISTINU!“ Pitanje "Istine o Berku" još uvijek nema svoj epilog, jer nema prave slobode dok se o zločinu šuti.

Ratno stradanje je ostavilo svoj danak u cijeloj Vukovarsko-srijemskoj županiji, o čemu svjedoče tužne obljetnice koje se svake godine obilježavaju.

Ispis
Vrh