Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

Obilježen Dan sjećanja na zatočenike neprijateljskih logora tijekom Domovinskog rata

  • 14. kolovoza 2010.
  • Hrvatski branitelji
fullscreen Obilježen Dan sjećanja na zatočenike neprijateljskih logora tijekom Domovinskog rata Obilježen Dan sjećanja na zatočenike neprijateljskih logora tijekom Domovinskog rata
Obilježen Dan sjećanja na zatočenike neprijateljskih logora tijekom Domovinskog rata

VUKOVAR - Obilježavanje je počelo svečanom akademijom održanom u Vukovaru, u Hrvatskom domu, gdje su uručena priznanja Hrvatskom saboru i Gradu Zagrebu, koji su puno pomogli Hrvatskom društvu logoraša srpskih koncentracijskih logora.

Iako se i do sada obilježavao kao Dan logoraša, odlukom Hrvatskog sabora 14. kolovoza obilježava se kao Dan sjećanja na zatočenike neprijateljskih logora tijekom Domovinskoga rata.

Kako se danas prvi puta na ovaj način obilježava Dan sjećanja, prikazan je i kratki dokumentarni film o najvećoj razmjeni zarobljenika 14. kolovoza 1992. godine u Nemetinu, kada je razmijenjeno 714 hrvatskih logoraša iz Srbije, te  prizori iz Vukovara, a čitana su i potresna svjedočanstva zatočenika srpskih logora.

Svečanoj akademiji su uz izaslanstvo predsjednice Vlade RH, Hrvatskog sabora i Grada Zagreba nazočili  i predstavnici Vukovarsko-srijemske županije Željko Cirba, zamjenik župana i Marinko Beljo, predstojnik Ureda župana, zatim predstavnici Grada Vukovara, predstavnici braniteljskih udruga grada Vukovara i Vukovarsko-srijemske županije, članovi obitelji poginulih, zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, te mnogobrojni gosti koji su se željeli na ovaj način podsjetiti na žrtvu i pakao koji prošli zatočenici srpskih logora te odati dužnu počast onima koji te strahote nisu preživjeli.

Danijel Rehak, predsjednik HDLSKL istaknuo je kako je ukupno na putu do logora i u logorima ubijeno ili nestalo oko 3.000 osoba,  nestalima se vodilo njih 2.400, a to je svaki deseti zatočenik što pokazuje prave razmjere stradanja, te je naveo: "Sva mučenja i zlostavljanja, koja smo prošli, vrijedila su, jer smo dobili samostalnu i neovisnu Hrvatsku, za koju smo se i borili. Poslije poginulih i ubijenih, najveće zasluge za stvaranje hrvatske države pripadaju upravo nama logorašima", poručio je Rehak.

Među zatočenicima srpskih logora i zatvora bile su 932 žene dok je 219 zatočenika bilo mlađe od 18 godine života, a navedeno je kako se na popisu zatočenih i nestalih osoba iz Domovinskgo rata nalazi još 1024 hrvatskih branitelja i civila.
Program obilježavanja Dana branitelja-Vukovar nastavljen je Nemetinu posvetom spomen-obilježja u znak sjećanja na najveću razmjenu zatočenika 14. kolovoza 1992. godine.

Ispis
Vrh