Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

Obilježen „Dan kad je Tovarnik plakao“

  • 31. siječnja 2020.
  • Hrvatski branitelji
fullscreen Obilježen „Dan kad je Tovarnik plakao“ Obilježen „Dan kad je Tovarnik plakao“
Obilježen „Dan kad je Tovarnik plakao“

U Tovarniku, vukovarsko-srijemskome pograničnom mjestu uz granicu s Republikom Srbijom, danas je komemoracijskim skupom “Dan kada je Tovarnik plakao” obilježena 22. godišnjica pokopa 48 žrtava bivše JNA i srpskih paravojnih postrojba u agresiji na to mjesto 1991. te su mnoga izaslanstva položila vijence i zapalila svijeće podno spomen-obilježja masovne grobnice na mjesnome groblju.

Komemoracijskim skupom ispred zgrade općine na kojem su pročitana imena svih žrtava Tovarničani su se prisjetili 1998. godine, kada su pokopani posmrtni ostatci 48 njihovih sumještana ekshumiranih iz masovne grobnice u blizini mjesnoga groblja.

Nakon prigodnog skupa ispred općinske zgrade sudionici su se u koloni uputili prema mjesnom groblju, gdje su, uz molitvu, podno spomen-obilježja na mjestu masovne grobnice položili vijence i zapalili svijeće. Uz članove obitelji, rodbinu i prijatelje, vijence su položila brojna izaslanstva. Ispred Vukovarsko-srijemske županije vijenac je položio zamjenik župana Josip Dabro i savjetnik župana za branitelje Marinko Beljo, dok je župan Božo Galić vijenac položio u svojstvu izaslanika predsjednika Hrvatskog sabora.

Ispis
Vrh